Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în biserica de la Hălmăgel

Deși duminica trecută a fost o vreme capricioasă în Țara Moților, locuitorii comunei Hălmăgel au îmbrăcat straie de sărbătoare. Motivul?
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a făcut o vizită în parohie și a slujit la biserica de aici. Chiriarhul a fost întâmpinat de primarul Mihaela Banci, de PC Părinte Alexandru Botea, protopopul Sebișului, de preotul paroh Nicolae Ciprian Briciu și de nenumărați săteni. De remarcat că printre cei prezenți
s-au remarcat copiii care au venit îmbrăcați în port popular, însoțiți de Ana Maria Ilisia, directoarea școlii din Hălmăgel și profesoarele Andreia Sîrba, Raluca Betea și Marinela Tat. De menționat că printre credincioșii prezenți la slujbă s-a numărat și prof. Pavel Sîrbu, fost inspector școlar general și fost director al Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”, care este un admirator declarat al moților și al Țării Moților.
Oficiile de gazdă au fost făcute de primarul Mihaela Banci, care i-a urat Înaltpreasfințitului Timotei bun venit pe meleagurile moților.
Înainte de intrarea în biserică s-a înconjurat sfântul locaș, sfințindu-se totodată și locul unde se va ridica casa parohială. Ulterior, a fost sfințită crucea care a fost adusă din Ucraina, tocmai de la Kiev, pentru a fi amplasată pe turla bisericii, care are hramul Sf. Mihail și Gavril. După sfințirea crucii, ÎPS Timotei a oficiat o slujbă, împreună cu un sobor de preoți. La terminarea slujbei, când au ieșit din biserică, oaspeții au fost așteptați de credincioși și invitați să servească o plăcintă, așa cum numai gospodinele de la Hălmăgel știu să facă, după care au fost invitați la masa pregătită la Căminul Cultural.
Doi deputați printre
credincioși
De menționat că atât deputatul liberal Eusebiu Pistru, cât și deputatul social-democrat Florin Tripa au răspuns invita­ției de a participa la slujbă. Având în vedere că ambii sunt cunoscuți în zonă, au profitat de prilej pentru a sta de vorbă cu sătenii și a le răspunde la întrebări.
Un popor fără tradiții este mort
Primarul Mihaela Banci, care a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări, sus­ține că în comuna Hălmăgel se pune un mare preț pe tradiție, pentru că un popor fără tradiții este mort.
„M-am bucurat foarte mult că și copiii au venit îmbrăcați în straie populare specifice zonei, așa cum au făcut doamnele profesoare și așa cum am făcut și eu. Un popor fără tradiție dispare ca nație. Noi ținem la tradițiile noastre, iar biserica trebuie să fie strâns legată de școală, aceste două instituții având un rol extrem de important în educarea noilor generații”, ne-a declarat primarul Mihaela Banci. În continuare, aceasta ne-a vorbit despre câteva evenimente pe care autoritățile locale intenționează să le organizeze în viitor.
„Cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă vom organiza spectacole de colinzi, pentru a păstra obiceiurile noastre tradiționale. Spectacole vom organiza și la nivel de școală, pentru că avem cadre didactice care se implică foarte mult în tot ceea ce înseamnă educația copiilor”, a încheiat Mihaela Banci.