„Intabularea terenurilor extravilane a rămas prioritatea noastră”

  •   Interviu cu Marinel Urs, primarul comunei Ignești

Marinel Urs, primarul comunei Ignești, a avut amabilitatea să ne acorde un interviu în urmă cu câteva zile, în timpul unei vizite de documentare pe care am făcut-o în comuna pe care o conduce. Acesta a vorbit despre principalele probleme ale comunității sus­ținând că intabularea terenurilor extravilane reprezintă, în momentul de față, o prioritate pentru autoritățile locale.
– Domnule primar, din câte știm, la Ignești a fost demarată operațiunea de intabulare a terenurilor. Care este situația în momentul de față?
– Pot să vă spun că până acum am intabulat 25% din totalul imo­bilelor. Cu această ocazie vreau să mulțumesc pentru buna colaborare Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară și firmei prestatoare cu care executăm lucrările. Astăzi avem extrase CF pe numele actualilor posesori de imobile din Ignești. De menționat că o astfel de lucrare nu s-a mai făcut aici de 110 ani, de pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Vreau să menționez faptul că la anul vom continua lucrarea de intabulare și în satele Minead, Susani și Nădălbești, lucru pe care îl doresc și cătețenii. Din punctul nostru de vedere, am considerat că este un lucru vital pentru ei. Mai trebuie spus că intabularea terenurilor extravilane a rămas prioritatea noastră pentru viitor.
500 de hectare de pădure afectate de furtună
– Având în vedere faptul că furtuna din 17 septembrie a făcut prăpăd în anumite zone ale județului, aș vrea să vă întreb care a fost situația la Ignești?
– Dacă ați vedea în ce hal a ajuns pădurea, vi s-ar rupe sufletul. Am avut și diverse alte pagube, o parte din bunurile distruse au fost reparate, altele se vor repara în viitor, dar pădurea distrusă se va reface abia în 50-80 de ani.
– Ce suprafață de pădure are Primăria?
– Aproximativ 800 de hectare, dar în urma acestei urgii au fost afectate aproximativ 500 de hectare cu un volum de masă lemnoasă de peste 15.000 mc. Avem parcele de peste 16 hectare care sunt distruse complet. Unii arbori, care nu au fost desrădăcinați au fost rupți. După cum spuneam, după un astfel de dezastru, pădurea își va putea reveni, în 50-80 de ani, dacă se vor face plantări.
– Ce lucrări faceți acum acolo?
– Acum scoatem masa lemnoasă și pregătim terenul pentru plantarea puieților. Aș vrea însă să precizez ceva. Nu vom planta rășinoase, ci specii de stejar, gorun și frasin, care corespund arealului geografic al comunei. Este o lucrare complementară, care se va desfășura în următorii doi-trei ani și va acoperi o suprafață de 20-30 de hectare. În ceea ce privește masa lemnoasă rezultată în urma furtunii, aceasta va fi valorificată prin licitație publică, iar lemnul de foc se va vinde către populație. Acest dezastru care ne-a lovit ne-a afectat cota de tăiere prevăzută în amenajamentul silvic al Primăriei Ignești pentru următorii zece ani. De altfel, amenajamentul trebuie reevaluat, astfel încât lucrările silvice să se desfășoare în cadru legal.
– Ce alte distrugeri a mai făcut furtuna pe raza comunei dumneavoastră?
– Au fost afectate destul de multe gospodării. Mă refer la acoperișuri, în special la țiglă. Nu au scăpat de furtună clădirile instituțiilor, biserici, dispensarul uman și blocul de locuințe. În satul Minaed a fost distrus turnul bisericii, au fost distruși stâlpi de electricitate, deci putem să spunem fără să exagerăm că urgia a făcut prăpăd în avuția comunei.
– Vă rog acum să ne vorbiți puțin despre planurile pe care le aveți pentru anul viitor.
– Avem multe planuri, să știți, dar nu ne întindem decât cât ne este plapuma. Dorim să accesăm fonduri europene prin GAL Codru Moma la care suntem parteneri, pentru continuarea dezvoltării infrastructurii de drumuri și străzi, modernizarea trotuarelor, modernizarea clădirii dispensarului uman, lucrări de amenajare a spațiilor, având în vedere că dorim să avem o comună din ce în ce mai frumoasă și atractivă. Deși avem și alte planuri, obiectivele pe care le-am menționat anterior rămân prioritare. Înainte de a încheia, aș vrea să urez prin intermediul dumneavoastră tuturor locuitorilor comunei și tuturor românilor, cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă, La Mulți Ani și un an nou plin de bucurii și succese.
„Se vede că domnul primar suferă
din cauza prăpădului făcut de furtună”
Către sfârșitul documentării pe care am făcut-o la Ignești, am stat de vorbă cu doi săteni trecuți de 70 de ani, pe care i-am întrebat dacă au mai văzut o astfel de furtună cum a fost cea din 17 septembrie. „Așa ceva nu știm să mai fi fost prin părțile noastre. Vijelia a făcut pur și simplu dezastru”, ne-a răspuns unul dintre bărbați. „După furtună, când m-am întâlnit cu domnul primar, m-am uitat la fața dânsului și am văzut că suferă din suflet. Am văzut cât este de afectat de ceea ce s-a întâmplat în pădurea noastră, în timp ce altora nici că le pasă”, a spus cel de-al doilea.

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni