Președintele CJA, la discuții cu parlamentarii, pe tema tăierii bugetului de anul viitor

După mai multe zile de revoltă și dezbateri pe tema tăierii bu­getelor administrațiilor, reprezentanții Consiliului Județean s-au întâlnit cu parlamentarii arădeni.
Președintele Consiliului Județean Arad (CJA), Iustin Cionca s-a întâlnit cu  cei patru parlamentari PSD de Arad, Dorel Căprar, Mihai Fifor, Florin Tripa și Adrian Todor, care au răspuns apelului său referitor la bugetul Consiliului Județea. S-a discutat despre sursele de finanțare a bugetului, respectiv faptul că potrivit proiectului de buget pe anul 2018 Consiliul Județean Arad ar putea pierde suma de aproximativ 10 milioane de euro ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10% și a neacordării sumelor de echilibrare din cotele din taxa pe valoare adăugată administrațiilor care au excedent bugetar.
Șeful CJA Iustin Cionca le-a cerut parlamentarilor PSD să pledeze ca bugetele administrațiilor locale să nu piardă de la 1 ianuarie 2018 sume consistente. Mai mult acesta i-a rugat să pledeze pe cât posibil, pentru creșterea acestora, pentru că trebuie finanțate cheltuieli sociale importante, investiții, salariile personalului și proiecte de dezvoltare. La rândul lor, parlamentarii PSD de Arad au solicitat să li se comunice direcțiile de ac­țiune în care Consiliul Județean Arad are nevoie de susținere parlamentară.
După această întrevedere s-a stabilit ca CJA să transmită parlamentarilor o situație cu privire la investiții, prioritățile Consiliului Județean și observațiile legate de unele inadvertențe legislative.
Apel pentru parlamentari
Președintele CJA, Iustin Cionca s-a întâlnit vineri cu alți trei parlamentari, Farago Peter (UDMR), Ioan Cristina și Glad Varga (PNL), care au răspuns apelului său public. Acesta le-a explicat care sunt problemele de care se va lovi instituția, în situația în care proiectul de buget rămâne neschimbat, cerându-le și acestora sprijinul pentru ca proiectele mari ale Consiliului Județean Arad să nu fie afectate de alocările bugetare pe anul 2018.  „Îmi doresc să am această discuție și cu cei doi parlamentari USR de Arad și cu deputatul ALDE,  fiindcă vreau să informez toți parlamentarii despre problemele Aradului și să le cer să se implice pentru județul nostru. Faptul că există o reacție rapidă la apelul pe care l-am făcut, că șapte parlamentari au venit la Consiliul Județean și am putut discuta cu ei îngrijorările noastre, că ne-au asigura de susținerea pro­iec­telor Consiliului Județean, îmi dă speranțe. Sigur, mă aștept ca aceste discuții să se și concretizeze, pentru că așa cum am discutat cu domnii parlamentari de la PNL, PSD și UDMR, proiectele importante ale Consiliului Județean Arad trebuie implementate cu orice preț, fiindcă au impact asupra vieții a 450.000 de arădeni”, a conchis președintele CJA.
De curând, Iustin Cionca a atras atenția că toate județele din România vor pierde bani de la 1 ianuarie, cu excepția municipiului București, care în anul 2018 va putea continua proiectele sale, în timp ce restul țării se blochează. Această discriminare este chiar legiferată în proiectul Legii bugetului de stat, la art.6 aliniatul 7.