Glad Varga: „Un an dezastruos pentru protecţia mediului în România guvernată de PSD-ALDE”

,,De ce trebuie să protejăm mediul? De ce este nevoie de un minister pentru protecția mediului?” – aşa începe ca­pitolul «Politici de mediu. Apele şi Pădurile» din Programul de guvernare 2017 – 2020 al PSD. După un an de zile în care am urmărit activitatea Ministerului Mediului şi a Ministerului Apelor şi Pădurilor, pot spune că miniştrii PSD-ALDE au avut «grijă» să păstreze caracterul retoric al acestor întrebări. Cei patru miniştri cu responsabilităţi în domeniul mediului – Daniel Constantin, Graţiela Gavri­lescu, Adriana Petcu şi Doina Pană nu numai că nu au reuşit să soluţioneze vreuna dintre problemele de mediu cu care se confruntă România la momentul actual, ci, mai mult, prin deciziile luate, au contribuit la amânarea şi agravarea acestora. Elimina­rea taxei de mediu pentru autovehicule a făcut ca în România să intre peste 400.000 de maşini second-hand, ale căror emisii au determinat creşterea poluării aerului în marile oraşe, pentru care ţara noastră şi aşa risca să fie sancţionată de către Comisia Europeană. Întârzierea îndeplinirii obiectivelor de valorificare a deşe­- urilor, pe care România şi  le-a asumat ca stat membru al Uniunii Europene, neres­pectarea condiţionalităţilor ex-ante, amânarea taxei la groapă, depăşirea termenului pentru închiderea depozi­te­lor de deşeuri neconforme reflectă lipsa unei politici coerente în acest domeniu, pentru care penalităţile pot ajunge la 124.000 de euro pe zi.
Alimentarea cu apă şi ra­cordarea la sisteme de cana­lizare rămân vulnerabilităţile principale ale zonei rurale din România. Doar 28% din populaţia care locuieşte la sate are acces la sistemul public de alimentare cu apă. Îmbu­nătăţirea condiţiilor de viaţă a cetăţenilor este departe de a fi vizată de Guvernul PSD-ALDE”, spune deputatul liberal, Glad Varga.
Acesta mai adaugă că o altă problemă cu impact major este Fondul de Mediu. În 2017, fondurile încasat au fost folosite doar pentru programul Rabla, celelate programe fiind blocate din cauza nealocării fondurilor necesare. Regândirea Fondului de Mediu trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice partid, care ajunge la guvernare. „Nu se poate să aloci fondurile într-o singură direcţie şi, culmea, să respingi şi măsuri legislative, care ar putea adu­ce sustenabilitate deciziei tale şi mă refer aici la crearea infrastructurii pentru alimen­tarea vehiculelor electrice, proiect de lege pe care l-am iniţiat”, mai spune Glad Varga. Acesta continuă rechizitoriul la adresa Guvernului PSD vorbind despre împăduriri, prețul lemnului de foc și lipsa unei strategii privind schimbările clima­- tice.
,,Reamintesc angajamen­tele PSD de realizare de împăduriri, un alt obiectiv ne­în- deplinit. S-a dovedit că tăie­rile ilegale continuă şi, mai mult, ele au loc în arii naturale protejate. Pe de altă parte, perdelele forestiere au fost amânate şi, cu siguranţă, la prima zăpadă serioasă din această iarnă, cetăţenii se vor confrunta cu aceleaşi probleme ca în anii trecuţi. Preţul lemnului de foc a crescut, pe măsură ce cantităţile disponibile au fost tot mai mici. Am menţionat aici o serie de probleme de mediu, punctuale, pe care România trebuie urgent să le rezolve. Nici nu îndrăznesc să mă gândesc la angajamentele pro­venite din acorduri interna- ţionale – ca Acordul de la Pa­ris, care ar necesita aplica-  rea unei strategii naţionale privind schimbările clima-tice, integrată în celelalte politici sectoriale. Ca şi în alte domenii, PSD-ALDE a adus România pe marginea prăpas­tiei şi în ceea ce priveşte protecţia mediului, cu consecinţe directe şi grave asupra să­nă­tăţii şi calităţii vieţii populaţiei“, conchide deputatul Glad Varga.