Furnizorul de gaze al CET vrea banii înainte ca la…; de marți arădenii riscă să rămână fără căldură

Arădenii care încă se încălzesc în sistem centralizat riscă să aibă o surpriză foarte neplăcută.  Furnizorul de gaze al CET, C-Gaz Energie, vrea banii în avans, ca la…, dorind probabil să-și facă afacerile cu banii arădenilor. În caz contrar, amenință că sistează furnizarea de gaze, iar arădenii care au rămas clienții CET vor rămâne în frig. Au fost emise chiar și două ultimatumuri în acest sens. Potrivit primului, Aradul ar fi urmat să rămână în frig duminică dimineața, începând cu ora 6. În al doilea însă, furnizorul s-a arătat ceva mai „generos”, prelungind termenul până marți, la ora 15.30. În aceste condiții, vineri, la Prefectură a avut loc o ședință a Comisiei de Diaolog Social. „La solicitarea li­derului de sindicat al S.L.I. Termoelectrica Arad, domnul Doru Lebădă, Instituţia Prefectului – Judeţul Arad a găzduit, astăzi, 09.02.2018 (n.r. vineri) o ședință a Comisiei de Dialog Social, moderată de prefectul județului Arad, doamna Florentina Horgea. Comisia de Dialog Social a fost convocată pentru rezolvarea unei probleme de interes major pentru cetățenii municipiului, aceștia fiind puși în situația de a nu mai avea încăl- zire în locuințe, începând cu ora 06:00 a zilei de duminică, 11.02.2018. Conform precizărilor liderului de sindicat al Termoelectrica Arad, S.C. CET Arad S.A. se află într-o situație critică, pericolul constând în impo­sibilitatea furnizării de gaz, că­tre această societate, de furnizorul C-Gaz Energie, în lipsa plății în avans a sumei de 8,5 milioane lei; neachitarea sumei ar conduce, inevitabil, spre sistarea furnizării agentului termic în perioada imediat următoare. Tot la solicitarea expresă a liderului de sindicat al S.L.I. Termoelectrica Arad, la ședința de dialog social au mai participat, alături de prefectul și subprefectul județului Arad, primarul și unul dintre viceprimarii municipiului, consilieri locali, reprezentanți ai AGA din cadrul SC CET Arad SA și CET Hidrocarburi, membri ai consiliului de administrație al SC CET Arad, conducerea tehnică a societății, liderii organizațiilor județene ai patronatelor și sindicatelor CNSLR Frăția, BNS și Cartel Alfa și, nu în ultimul rând, parlamentari de Arad și reprezentanți ai Prefecturii Județului Arad”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii. Potrivit reprezentanților instituției, la finalul întâlnirii prefectul Florentina Horgea a făcut demersurile necesare în vederea informării ministerelor de resort din cadrul Guvernului României cu privire la situația creată.
„Șantaj la adresa CET”
CET paginaPe de altă parte, autoritățile locale anunță că vor avea marți o discuție la care vor participa repre­- zentanţii Ministerului Energiei, ai CET Arad şi ai Romgaz. Întâlnirea va avea loc la sediul Ministerului Energiei și va avea drept scop găsirea unei soluții având în vedere că C-Gaz a cerut plata în avans. „Întrezărim în această solicitare de plătă în avans o formă de şantaj faţă de CET. Dincolo de acest aspect, întrebarea e: cine plăteşte? Primăria, nu poate, cetăţenii, nu!”, afirmă primarul Gheor- ­ghe Falcă. Conform unui comunicat al Primăriei, edilul îşi pune toate speranţele în întâlnirea de săptămâna viitoare, „cu toate că a descoperit cu stupoare că nici prefectul judeţului Arad, Florentina Horgea, nici o parte din parlamentarii arădeni nu ştiau de ea”.  „Aceasta denotă lipsa de interes pentru problemele Aradului. Din păcate nu este pentru prima dată. De ani de zile plătim din bugetul nostru obligaţiile Guvernului României faţă de Arad. E de ajuns să ne amintim de Guvernul condus de Victor Ponta care în 2013 şi 2014 nu a dat niciun leu Aradului, acelaşi Guvern care  la Timişoara, în 2014, dădea 62 de milioane de lei, iar Aradului  7,7 milioane,  un Guvern care în 2015 acorda bani pentru opt centrale în ţară şi la Arad nu dădea niciun leu. În 2016, Guvernul Cioloş acorda CET-ului 16 milioane, iar anul trecut Guvernul Tudose, cinci milioane. Consider că este o mare nedreptate să plătim în continuare din buzunarul arădenilor obligaţiile Guvernului. Este nevoie de mai multă implicare din partea tuturor şi cu atât mai mult din partea parlamentarilor arădeni  şi a reprezentantului Guvernului în teritoriu“, a conti­nuat Falcă. Mai trebuie spus că acesta îi invită la întâlnirea de la minister pe parlamentarii arădeni, dar şi pe prefect, susținând că este important ca Aradul să fie bine reprezentat l ao astfel de întâlnire. „Este responsabilitatea noastră a tuturor de a face presiuni la Guvern pentru respectarea obligaţiilor acestuia  faţă de Arad”, a mai spus primarul Falcă.
C-Gaz dă un nou termen
După declanșarea scandalului cu privire la posibilitatea ca Aradul să fie lăsat în frig, Primăria a fost notificată de C-Gaz Energie, în cursul după-amiezii de vineri, cu privire la prelungirea termenului până la care se vor mai furniza gaze, adică până marți, la ora 15.30. „Sistarea furnizării gazelor naturale către CET Arad ar putea să nici nu mai fie adusă în discuţie în condiţiile în care tot marţi 13 februarie 2018, însă începând cu ora 10.00, la Ministerul Energiei va avea loc o întâlnire de lucru între reprezentanţii Primăriei municipiului Arad, SC CET Arad  şi SNGN ROMGAZ SA. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă  a fost cel care a solicitat încă de acum două zile această  întâlnire în scopul soluţionării blocajului intervenit în activitatea SC CET Arad SA, atât în furnizarea energiei termice câtre populaţia Municipiului Arad, cât şi furnizarea energiei electrice în Sistemul Electroenergetic Naţional. Blocajul intervenit în activitatea SC CET Arad SA a apărut ca urmare a solicitării plăţii în avans a facturilor de gaze naturale.  Producătorul de energie termică şi energie electrică din Arad se află în imposibilitatea onorării plăţilor în avans, deoarece energia termică livrată populaţiei este încasată de producător după două luni de la furnizare, iar contravaloarea energiei electrice comercializate zilnic pe piaţa PZU şi contravaloarea bonusului de cogenerare nu acoperă în totalitate contrava­- loarea facturii de gaze naturale solicitată a fi plătită în avans”, se arată într-un alt comunicat de presă al Primăriei.
(L.Ș.)

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni