Scriitorul Octavian Soviany și-a lansat la Arad ultima carte

Duminică seară a fost seară de cultură la Arad. Octavian Soviany, considerat unul dintre cei mai mari și apreciați scriitori români contemporani, a poposit în orașul nostru, acesta aflându-se într-un turneu de promovare al celei mai recente cărți ale sale, „Casa din Strada Sirenelor”.
Evenimentul a avut loc într-un cadru restrâns, la Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, unde s-au adunat cititori de seamă pentru a-l putea asculta pe scriitor. Moderatoarea serii a fost scriitoarea arădeană Anca Giura care l-a avut ca invitat și pe editorul cărții, scriitorul Andrei Ruse.
Cei prezenți au putut asculta istorisiri de-ale lui Soviany, care a împărtășit cum a prins viață acest roman. Întrebat care este secretul abundenței de lucrări, acesta a dat un răspuns ce i-a făcut pe mulți să surâdă: „Dacă simt nevoia să scriu, scriu, iar când nu simt nevoia să scriu, nu scriu.” Superstițiile au făcut și ele deliciul publicului, scriitorul fiind un pasionat în acest domeniu, lucru pe care l-a folosit în recenta lui carte.
După succesul obținut cu romanele „Viața lui Kostas Venetis” sau „Moartea lui Siegfried”, Octavian Soviany revine cu un proiect în care misterul și povestirile stranii trimit cititorul într-un tărâm al supranaturalului și al unor întâmplări aproape mistice, într-un stil demn de cel al scriitorilor clasici ai literaturii universale.
Într-o seară de Sfântul Andrei, profesorul Faustin invită la o masă îmbelșugată în casa sa veche de pe Strada Sirenelor doisprezece cunoscuți. Firi contrastante, indivizi cu preocupări total diferite, aceștia încep să-și depene amintiri inexplicabile din trecutul lor, pornind de la articolul din presă al unuia dintre invitați, care aborda decizia Bisericii Ortodoxe de a refuza înmormântarea creș­- tinească pentru cei ce aleg să fie inci­nerați. Urmează o noapte înțesată de istorisiri care îți dau fiori, pline de eso­- terism sau spiritism, la limita dintre mister și horror, vieți anterioare, prezențe spectrale, sindromul Lazăr și alte întâmplări ieșite din comun, în care ceva cu toul neașteptat se petrece cu unul dintre personaje, punând sub semnul întrebării întregul scop al serii, aparent obișnuite.
Pe Octavian Soviany îl leagă ceva în plus de Arad, acesta colaborând cu o editură arădeană, Editura Sens. Au scos împreună o carte, pe care scriitorul a tradus-o, carte numită Metamorfoza Burghezului.
La sfârșitul serii, scriitorul brașovean a semnat autografe pentru cititori.
Ioana Puraveț

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni