Zăbava ca pasiune: un catalog inedit de istorie trăită cât o viaţă de om

Coborând pe scara unei simpatii cu trecutul, am fi vrut să începem cu banala întrebare: ce mai face?… dar, cum şi-acum se scurge mult praf peste acest trecut, şi, oricât de clişeic ar putea să pară exprimarea noastră, când vrem ca frumuseţi vechi să nu dispară, am ales Învăţăturile lui Neagoe Basarab către Fiul său, Teodosie. Cu răbdarea încep toate! Şi, mai apoi, din atâtea macro-micro universuri, câte ne înconjoară, am ales să ne ascundem după Miron Costin, că nu e mai frumoasă zăbava decât cetitul cărţilor.
Cu cetitul facem viaţa fericită! O parafrazare se impune acum – o zăbavă, cât o dragoste patologică, e independenţa inerentă de unui altfel de trecut! Dar, pentru a nu vă întreba de ce atâta zăbavă ca o ieşire din timp şi întoarcerea la pasiune prin iscusita oglindă a minţii omeneşti, ca o pauză a hodinei din oboseala rutinei şi regăsirea ca o reîntoarcere firească, vom parcurge un traseu cu zăbava pasiunii cu Puiu Emilian Valea.
Zăbava ca pasiune a colecţiei
De profesie geolog, absolvent al Universităţii din Bucureşti, Puiu Emilian Valea şi-a dedicat viaţa îmbinării plăcutului cu utilul,
dintr-o vreme când, din nou, parafrazând oportunităţile nu apar. Tu le construieşti- Chris Grosser.
Astfel că, la doi paşi de centru, cu aceeaşi pitorească prezenţă, l-am întâlnit recent, şi nu singur!
Cu o sacralitate a gesturilor, demnă de invidiat, cu o pură seninătate a privirii, ne-a vorbit despre prima dragoste de Imaterial!
Fulguia mărunt… cu stropii amintirilor, scăldaţi în lacrima atâtor ore! Trecute! Şi cât de prezente! De fapt, ce sărbătoream? Adică, noi? Aşa din întâmplare… 50 de ani! Cât o nuntă de aur! Dintr-o căsătorie! 50 de ani de activitate neobosită! Unul dintre fondatorii Societăţii de Numismatică din România, Secţia Arad.
Ca fondator, din 1976 a Clubului Colecţionarilor, am discutat despre pasiunea de colecţionar imaginându-ne frumuseţea şi truda migalei şi a zăbavei nu în ceaşca de cafea şi nici în seminţele de mac ce nu pot fi numărate!
Ne-am plimbat, aşadar prin migala, priceperea, rutina, absoluta cunoaştere , absoluta experienţă de colecţionar făcute cu rigurozitate spre a elimina o eventuală inducere a kitsch-ului, absolutul bun gust care să nu fie nici inodor nici… insipid.
Iată cum ajungem, din 1980, la prezenţa la toate târgurile şi întrunirile de specialitate în calitate de organizator, inclusiv al III-lea Simpozion de Numismatică de la Arad, 1985. Curând, la cererea primarului, la Sala Ferdinand a organizat în concepţie proprie, cu ocazia Cupei Davis 2016, o expoziţie, în prezenţa, la Arad, a sportivilor de talie internaţională, Ilie Năstase şi Ion Ţiriac.
Zabava zăbavei pasiunii, în rostirea interlocutorului, continuă… cu acelaşi frumos palmares, păi cum altfel… la nunta anilor ‘50?!!!
Şi, chiar dacă fetele, doi copii frumoşi nu respiră colb de colecţii, tatăl lor, Puiu Valea face parte din Comisia de Istorii şi Colecţii Olimpice de pe lângă Comitetul Olimpic Internaţional din anul 1988, iar materialele cu tematica de resort au fost publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, dar numărul lor ca şi al artefactelor colecţionate, nu că nu ar fi de ştiut sau de consemnat, dar uneori șirul privirilor noastre… ne mai şi fură… înspre…
Zăbava din cartea pasiunii de colecţionar
Da… spuneam la început că Puiu Valea, atunci când ploua cu amintiri la o ceaşcă de februarie, nu era singur! Era, la braţ cu unul din cei mai buni, sinceri, loiali şi de netăgăduit prieteni, şi noi, care ne credeam aidoma… am admirat prietenul-cartea! Amirosea încă a parfum de epocă! Nu s-a sfiit să povestim despre o nouă şi de excepţie apariţie editorial: Catalog cu insignele asociaţiilor săteşti din Transilvania: Insigne, Medalii şi Documente, Tipar­niţa, 2018.
Cu o dedicaţie părinţilor,
Gheorghe şi Emilia, autorul, Puiu Emilian Valea a conceput acest catalog ca o primă lucrare de acest gen, din Europa despre saşii din Transilvania, cum, de altfel, şi concepţia copertei îi aparţine colecţionarului-autor.
Din cuvânt înainte purtând semnătura Episcopului Alexandriei şi Teleormanului, PS Galaction, desprindem: „Felicităm pe autor pentru iniţiativă, pentru munca stârnitoare de re­alizare a acestui catalog şi pentru efortul de a-l tipări şi a-l pune la dispoziţia doritorilor cu sincere doriri de a se bucura de concretizarea acestui frumos proiect.”
Cartea document-catalog însumează peste o sută de pagini, cu un conţinut bilingv, limba română-limba germană, anexe, insigne, poze, documente, alte insigne din colecţii şi ordonează, alfabetic un traseu transilvănean imagologic, ce denotă cu certitudine meticulozitatea şi priceperea autorului, ex. Agnita, Bistriţa,
Orăştie, Făgăraş, Apoldul de Sus, Cisnădie, Sibiu, Mediaş, Sebeş, Sighişoara, Ţara Bârsei, Hălchiu Hărman, Rupea, Măieruş, Râşnov, Ghimbav, Codlea ş.a., pagini de un alb imaculat, dar şi de un colorit aparte! Şi aici, de fapt, ca şi în intreprinderile de specialitate ale autorului, avem în faţă o personalitate excesiv de complexă ce nu derutează, din contră, pune ve­derea şi văzul la recurs! Pentru istorie!
Puiu Emilian Valea-zăbavă-pasiune-colecţia din zăbava cărţii
Colecţionarul stabilit în străinătate, ing. Adrian Lazăr spune la-nceput de carte: „Autorul lucrării de faţă şi-a propus să prezinte însemnele, societă­ţile şi organizaţiile saşilor din Transilvania, furnizând informaţii pertinente despre fiecare în parte. Catalogul este o realizare deosebită şi bine     documentată. Desprinse din Patrimoniul Cultural al Transilvaniei aceste insigne şi me­dalii create şi realizate la sfâr­şitul sec. XIX şi începutul sec. XX, datorită gradului de raritate a designului şi calităţii execuţiei artistice, unele fiind executate în Atelierele din Viena, constituie bucuria şi revelaţia fiecărui colecţionar.”
Care revelaţie am simţit-o şi noi! Care revelaţie am împărtăşit-o şi noi! La doi paşi… de Centru al Aradului! Fulguind şi frunzărind un catalog inedit de istorie trăită cât o viaţă de om la… 50 de ani dăruiţi pasiunii! Ce cadou! Şi pentru care am închinat o ceaşcă de pasiune cu zaţ de cafea! La o cană de vin! Că anii 50 nu mai vin!
Florica Ranta  Cândea

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni