„Medicina arădeană, în documente şi imagini” – expoziție inedită în Arad

Medicina arădeană – în documente și imagini – așa se intitulează expoziția ine­dită ce este găzduită de Consiliul Judeţean timp de trei săptămâni.
Acest eveniment lansat pentru prima data este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean, Complexul Muzeal și Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol” găzduieşte, timp de trei săptămâni, o inedită expoziţie cu temă medicală, intitulată „Medicina arădeană, în documente şi imagini”. La vernisaj au participat și președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, viceprimarul Călin Bibarț, conducerea spitalului județean și al Ordinului Farmaciștilor, reprezentanții celor două universități arădene, colecționari, istorici locali, medici.
Alex Cserni, fost asistent medical este aparținătorul expoziției structurate în două secțiuni: istoria farmaciilor arădene şi istoria medicinei. Cuprinde documente inedite despre medicina arădeană, reţete, fotografii vechi cu unităţi sanitare şi farmacii, corespondenţă şi vase de farmacie. „Toate aceste documente sunt un omagiu adus medicinei arădene, personalităţilor medicale şi efortului colectiv pe care l-a făcut comunitatea pentru a construi spitalele prin donaţii publice, din Arad şi din judeţ. Amintim aici Spitalul din Ineu şi Spitalul din Lipova, care au fost construite prin colectă publică“, spune Alex Cserni.
Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad a ținut să sublinieze că, în Anul Centenarului Marii Uniri, Consiliul Jude­țean își asumă punerea în valoare a patrimoniului arădean material și imaterial, care a contribuit la dezvoltarea Aradului într-un județ de referință la nivel euroregional.
Istoria farmaciilor în poze
La capitolul dedicate istoriei farmaciilor sunt expuse documente vechi, de sute de ani, reţete din 1.894 din farmacia de la Aradul Nou, poze cu primele nouă farmacii din Arad, documente, plicuri, vase farmaceutice dar şi vase în care îşi vindeau farmaciile celebre cremele şi produsele proprii – crema Margit, crema cu viorele, etc. În sec­țiunea dedicată medicinei există un capitol unde găsim imagini cu peste 20 de spitale improvizate din Primul Război Mondial, aflate în diverse locaţii din Arad: licee (Colegiul Moise Nicoară, Preparandia, Şcoala de fete, Şcoala Evreiască), Spitalul unde funcţionează acum Spitalul Matern, Policlinica Specială sau Uzina de Vagoane, în care putem observa dezastrul din timpul războiului şi numărul mare de răniţi care au trebuit trataţi în condiţii improvizate, cu efor­turi foarte mari ale colectivităţii locale. În cadrul expoziției „Medicina arădeană, în documente şi imagini”, sunt cuprinse şi imagini cu spitalele vechi din Arad, Societatea „Crucea Albă” – care a construit primul spital de copii în Arad – dar şi imagini cu Staţiunea Moneasa, unde s-a amenajat prima bază de tratament din judeţ. „Ne bucurăm că Centrul Cultural Judeţean Arad este partener în organizarea acestei expoziţii ine­dite, care aduce în faţa arădenilor documen­te şi mărturii, vechi de sute de ani, importante şi interesante, despre istoria şi începuturile medicinei în Arad. «Medicina arădeană, în documente şi ima­gini» este o expoziţie – eveniment pe care ar trebui să o viziteze toţi arădenii, în următoarele trei săptămâni, la Consiliul Judeţean Arad”, a spus Ionel Bulbuc, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad.