Cinci persoane au fost reținute în urma celor 101 percheziții; polițiștii au ridicat o armă, cartușe și bani

Cinci persoane au fost reținute iar 16.000 de lei, un pistol cu gaz de calibrul 9 mm și  27 de cartușe nepercutate au fost ridicate, în urma a peste 100 de percheziții efectuate de polițiștii din Arad, în București și în 16 județe, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, într-un dosar penal de evaziune fiscală, cu prejudiciul de 2 milioane de euro. Joi, 22 februarie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, sub supravegherea Parchetului de pe Lângă Tribunalul Arad, au efectuat 101 percheziții. Perchezițiile au fost efectuate în București și în județele Arad, Hunedoara, Timiș, Gorj, Giurgiu, Mehedinți, Iași, Galați, Olt, Argeș, Cluj, Ilfov, Tulcea, Dolj, Sălaj și Caraș – Severin, în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de aproximativ 2 milioane de euro. La activități au participat și polițiști specializați în investigarea criminalității economice din județele pe teritoriul cărora s-au efectuat perchezițiile, coordonate de Direcția de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R..

În urma perchezițiilor, din sediul unei firme din Arad și dintr-un imobil din Deva, au fost ridicați 16.000 de lei, un pistol cu gaz de calibrul 9 mm și 27 de cartușe nepercutate. Din cercetările efectuate sub coordonarea procurorului de caz a reieșit că, în perioada 2010-2017, administratorii a două societăți comerciale cu sediile în Arad, ar fi înregistrat în evidențele contabile mai multe facturi fiscale fictive. Documentele ar fi fost emise de administratori, doi bărbați, de 34 și 42 de ani și de un contabil, o femeie de 45 de ani, către mai multe societăți comerciale cu sediile în Hunedoara, Timiș, Gorj, Giurgiu, Mehedinți, Iași, Galați, Olt, Argeș, Cluj, Ilfov, Tulcea, Dolj, Sălaj și Caraș – Severin și în București. Au fost puse în aplicare 27 de mandate de aducere, iar în urma administrării probatoriului, cele trei persoane și alți doi bărbați, administratori ai unei societăți comerciale din Strehaia, au fost reținuți pentru 24 de ore. La activități au participat luptători de la Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale – I.G.P.R., precum și de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

Procurorii au cerut arestarea a trei inculpați

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, au dispus, în data de 23.02.2018 punerea în mişcare a acţiunii penale şi au solicitat arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a 3 inculpaţi, unul pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, faptă prev şi ped de art 9 alin 1 lit c, al 3 din Legea 241/2005 iar ceilalţi doi pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la aceeaşi faptă de evaziune fiscală, propunerea de arestare preventivă fiind înaintată Tribunalului Arad.

„Din probatoriul administrat în cauză până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că, în perioada 2010-2017, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în municipiul Arad, inculpatul cercetat în calitate de autor al infracţiunii de evaziune fiscală a derulat, prin societatea administrată, acţiuni materiale specifice acestei infracţiuni constând în înregistrarea  în documentele contabile a unor facturi fiscale privind achiziţia de fier vechi, emise de societăţi „fantomă” cu sediile în mai multe judeţe din ţară – Timiş, Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Giurgiu, Argeş, Galaţi, Iaşi, Ilfov – , precum şi în municipiul Bucureşti, pentru a acoperi şi justifica astfel achiziţia de deşeuri din fier dar şi neferoase, achiziţie care, în realitate, s-a realizat de la persoane fizice„, susțin reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. Totodată, activitatea infracţională descrisă a fost susţinută de către coinculpaţi, unul dintre ei administrând sau, după caz controlând alte societăţi comerciale implicate în achiziţiile fictive de deşeuri de fier vechi de la aceleaşi societăţi înregistrate ca şi furnizori ai celei dintâi, iar celălalt, de profesie contabil, jucând un rol important în retragerea sumelor de bani transferate în conturile ipoteticilor „furnizori” şi în returnarea lor către prima societate. Scopul urmărit de către cel dintâi inculpat, administrator al societăţii cu sediul în municipiul Arad, a fost acela de a se sustrage de la plata către bugetul de stat a impozitului pe venitul realizat de către furnizor (persoană fizică), reprezentând 16 la sută din valoarea mărfurilor vândute şi fondul de mediu de 3 la sută, calculat asupra aceloraşi venituri, impozite ce trebuiau reţinute şi plătite de către societatea în cauză.

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni