Unde dai și unde crapă: o sesizare adresată Primăriei cu privire la anumite lucrări făcute la „Clujul” a ajuns la Parchet

Gheorghe Laiu este un arădean care s-a făcut cunoscut majorității instituțiilor cu atribuții de control din municipiu, având în vedere că periodic depune sesizări cu privire la lucrurile despre care consideră că nu sunt în regulă. Recent a depus o sesizare la Primărie, reclamând faptul că la barul „Clujul” situat în Piața Avram Iancu la numărul 18 se fac anumite lucrări fără respectarea unor norme legale. „Vă rog să verificați barul Clujul […] deoarece desfășoară activități de construcții (reamenajare interioară) fără să afișeze pe fațada clădirii panoul cu numărul de autorizație de construire, perioada autorizată etc. De asemenea (n.r. probabil patronul) are șase sau șapte muncitori care lucrează (cu ziua), dar am dubii că au carte de muncă sau echipament de protecție […] Molozul rezultat din lucrările de construcție, unde îl depozitează cei de la barul Clujul?”, se arată în sesizarea scrisă de Laiu.
Infracțiune în loc de simple nereguli
Deși Laiu a trimis nenumărate sesizări pe adresa Primăriei, de multe ori nerezolvându-se nimic, reclamația cu privire la barul din Piața Avram Iancu a fost dată în lucru, fiind repartizată Poliției Locale. La cinci zile de la depunere, arădeanul a și primit un răspuns, fiind informat că ceea ce se întâmplă la „Clujul” este de competența… Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad.
În urma verificărilor făcute, reprezentanții Poliției Locale au constatat că la apartamentul cu numărul 7, aflat în proprietatea lui Ioan Barna, patronul de la „Clujul” se fac lucrări fără autorizație de construire. În plus, având în vedere că imobilul se află pe lista monumentelor istorice, este vorba despre o infracțiune. „În urma sesizării dumneavoastră […] și a verificării situației pe teren […] s-a constatat executarea unor lucrări la apartamentul numărul 7, situal la parterul și etajul I al clădirii, respectiv construirea unor pereți de compartimentare și tavane false din materiale ușoare (gisps carton montat pe structuri din profile metalice), înlocuirea instalațiilor interioare (instalația electrică, de încălzire, de alimentare cu apă și canalizare) precum și executarea de finisaje interioare (gletuiri și parțial zugrăveli și finisaje din gips carton montat pe structuri din profile metalice). Lucrările au fost executate de domnul Barna Ioan, în calitate de proprietar, fără autorizație de construire contrar prevederilor […] din Legea nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrări- lor de construcții […]. Fapta constituie […] infracțiune, întrucât imobilul situat în mu­nicipiul Arad, Piața Avram Iancu, nr. 18, face parte din Ansamblul urban Arad, care se află la poziția 148 din Lista monumentelor istorice 2004 […] Primăria Municipiului Arad – Direcția Generală Poliția Locală a sesizat […] Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, în legătură cu săvârșirea infracțiunii menționată mai sus”, se arată în răspunsul primit de arădean de la Poliția Locală.
În aceeași ordine de idei, trebuie spus că reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătorie susțin că sesizarea a fost redirec­ționată către Poliție. „Sesizarea a fost trimisă la Poliție pe data de 2 martie, urmând să se înceapă urmărirea penală cu privire la faptă”, a declarat Antoa­nella Ianotă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad.
Acte depuse pentru autorizație
Pe de altă parte, Ioan Barna se consideră nevinovat. „Dacă nu făceam nimic era oare mai bine?”, se întreabă omul de afaceri. Acesta recunoaște însă că a început lucrările, fără să aștepte autorizația, dorind să profite de vremea frumoasă. „Avem toate documentele depuse pentru obținerea autorizației, avem certificatul de urbanism… Am început mai repede lucrările, înainte de a avea autorizație, pentru că doream să profităm de vremea bună. Vom primi autorizația și vom intra în legalitate”, a ținut să precizeze Barna.
Morala: aveți grijă ceea ce faceți atunci când ocoliți legea; nu se știe niciodată cine vă vede și ce întorsătură iau lucrurile.
Lucian Șerban

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni