Proca rămâne ferm pe poziții în numele SCU: „Singura rezolvare e plecarea lui Popa, iar conducerea clubului UTA și a orașului să arate că respectă pilonul suporterilor!”

Ziua de 11 martie 2018 rămâne una dintre cele mai negre din istoria fotbalului arădean. Nu pentru vreun rezultat sportiv sau o tragedie de natură umană, ci pentru că am văzut suporteri utiști învrăjbiți unii împotriva altora. Pe de-o parte, galeria Campioanei Provinciei nu e de acord nici în ruptul capului cu revenirea lui Ionuț Popa în „alb-roșu” și au luat și atitudine. Una radicală, chiar dură, dacă ținem cont că l-au înjurat pe noul director tehnic al UTA-ei pe toată durata partidei cu FC Hermannstadt, luându-i în colimator inclusiv familia. De partea cealaltă, sunt destui suporteri care sunt de partea lui „Mister”, mai precis de partea antrenorului Popa, care – de altfel – a și debutat cu un rezultat bun și i-au huiduit pe ultrașii din peluză. Tabloul dezbinării este complet în acest moment, în „oală” intrând și conducerea clubului, cu care Suporter Club UTA a plecat la drum cu ceva timp într-un nou proiect. De altfel, astăzi, se fac exact 4 ani de când într-o Adunare Generală ținută la Old Lady ‘s Pub, Suporter Club UTA a decis, cu o majoritate de 72%, cedarea dreptului de folosinţă a siglei, numelui şi culorilor UTA-ei către ONG-ul „UTA Bătrâna Doamnă.”
Încălcarea principiilor
cu care s-a plecat la drum
Colegii de la TV Arad l-au invitat în emisiunea de luni seară, „Glasul Tribunei”, pe Dani Proca, președintele SCU, care a reiterat poziția de forță pe care galeria o are vis-a-vis de Ionuț Popa și cei care
l-au rechemat la UTA. Șeful asociației suporterilor susține ferm că (re)venirea lui Popa la club nu se justifică, ba mai mult: „Conducerea clubului știa despre părerea noastră vis-a-vis de acest personaj și tot a mers pe mâna lui. De aici, putem înțelege că a fost o mutare în ciuda noastră, una care aruncă în aer stabilitatea din punct de vedere al organizării pe care am avut-o până acum. Nu am avut pretenția să fim consultați în toate deciziile manageriale care s-au luat de-a lungul timpului, privind diferiți antrenori și jucători, dar aceasta a fost una specială ce încălca principiile cu care s-a pornit la drum în acest proiect. Am aflat și punctul de vedere al conducerii, în care s-a invocat partea de rezultate, dar nu credem că UTA ar avea sau ar trebui să aibă probleme la retrogradare, ținând cont de valoarea lotului și de celelalte echipe. Așadar, până la acest episod nu am intervenit în politica managerială, deși s-au făcut și altfel de greșeli în trecut. Politica low-cost este generată de deciziile manageriale. Deoarece banii de la Primărie nu pot fi folosiți la salarii, clubul a trăit din banii luați pe vânzările lui Man și – ulterior – Petre. Din păcate acei bani au mers la niște jucători și antrenori care nu au confirmat. S-au pierdut bani, mulți, puțini, datorită greșelilor manageriale. Noi nu am intervenit în politica managerială, am condamnat ca suporteri unele veniri, dar ca asociație nu am spus noi că jucătorul X este bun sau nu la UTA. Acum este, însă, cu totul altceva”.
Aradul nu are practica protestelor
Pe de altă parte, Proca recunoaște că membrii galeriei au fost interesați prea puțin de evenimen­tele din teren, duminică, la UTA – FC Hermannstadt, focusându-se pe protestul împotriva lui Popa și cei care l-au readus la echipă. „Din perspectiva noastră, a suporterilor, din păcate, fotbalul a căzut pe plan secund la acest meci. Ne-am bucurat, ne-am dorit și noi ca UTA să obțină un rezultat bun, mai ales că situația din clasament nu este cea mai fericită într-adevăr. Fiecare punct s-ar putea să conteze, dar nu putem fi de acord cu încălcarea unor principii. Apoi,
s-a văzut că Aradul nu are o practică a protestelor și a unui meci întreg fără a cânta. Și noi am fost, poate, un puțin stingheri, pentru că nu ne stă în fire. Foarte rar am făcut astfel de manifestări și astfel de proteste. Și mai știm și regretăm acest lucru și anume faptul că jucătorii sunt la mijloc. Chiar dacă nu am susținut echipa duminică, cu ei nu avem absolut nimic. La salutul de la final, când am cântat împreună, chiar le-am spus că le-am rămas alături, dar i-am rugat să ne înțeleagă punctul de vedere”, a adăugat preșe­dintele SCU.
La conferința de presă de după meci, Sandu Pelici arăta cu degetul înspre câțiva dintre suporterii utiști de la tribuna I, care i-ar fi înjurat, scuipat și „bombardat” cu monede pe cei de pe banca tehnică sibiană. „Sunt regretabile aceste gesturi. Nu am agreat niciodată astfel de manifestări, ba chiar le-am condamnat. Când pui o astfel de presiune pe adversari lucrurile sunt interpretabile, noi nu suntem de acord cu ele. Aceste manifestări nu sunt specifice pentru Arad, poate în alte părți să fie firești”, a mai comentat Dani Proca.
Conflictul se stinge doar după plecarea lui „Mister”
Întrebat cum ar vedea rezolvarea „speței”, șeful SCU a fost franc: „Sperăm ca să se termine cât mai curând acest conflict, conducerea să-și dea seama de eroare și să o repare, mai departe nu mai ține de noi. Cel mai simplu este să plece domnul Popa. Le-am adus aminte oamenilor motivele pentru care cerem acest lucru, dacă le-au uitat. Sunt jucători care au jucat câteva meciuri la UTA, nu sunt mari utiști, dar când au vorbit despre UTA au făcut-o cu res­pect. Alții nu s-au bucurat când au marcat contra noastră. Domnul Popa nu a făcut asta, a tratat UTA cu ură, chiar el spus că i-am fost dușmani. Nu poți să spui că ești utist când tu faci plângere la Federație când era la Mioveni. Nu poți să spui că ești utist când vrei să furi un junior să-l duci la Iași sau să lași loc de suspiciuni ai ratat promovarea în liga 1 cu două meciuri dubioase. Sau dansezi la centrul terenului, faci semne obscene, îți razi mustața și spui că vrei să îi dai cât mai multe goluri UTA-ei. Așadar, soluția este plecarea și mai vrem să vedem din partea conducerii clubului și a orașului că respectă cu adevărat pilonul acela la care apelează doar atunci când au nevoie. Noi nu ne-am schimbat, suntem aceiași. Am pus întotdeauna interesul UTA-ei mai presus, indiferent de popularitatea pe care o avem”, a fost concluzia lui Proca.