Alexandru T. Stamatiad intră în colecția Bibliotecii „A.D.Xenopol”

Biblioteca Județenă „Alexandru D. Xenopol” Arad a primit, de cu­rând, o donație cu o mare încărcătură literară, documentară, dar și sentimentală care a intrat deja în procesul de administrare și arhi­vare îngrijit de Floarea Cândea și Lucia Bibarț. Asta, în condițiile în care muzicianul bihorean Florian Chelu a oferit bibliotecii o arhivă „Alexandru T. Stamatiad”.
Ahiva primită conține: manus­crise, traduceri, cronici literare din ziare și reviste („Românul”, „Semă­nătorul”, „Tribuna”, „Literatorul”, „Convorbiri literare” etc.) referitoare la cărțile scriitorului român („Din trâmbițe de aur” , „Femei ciudate”, „Mărgăritare negre”; „Pe drumul Damascului”, „Peisagii sen­ti­- mentale” etc.), caricaturi și por­-trete, ilustrații și cărți poștale, acte, documente din viața acestuia, dar și corespondența sa cu mari personalități românești: Ion Antonescu, Alexandru Macedonski, Eugen Lovinescu, Ion Minul­escu, Octavian Goga, Vasile Goldiș, Victor Eftimiu, George Călinescu, Aron Cotruș și cu membrii familiei sale.
Alexandru T. Stamatiad a fost un poet simbolist, prozator, publicist și traducător român al cărui viață și creație s-au intersectat cu viața și cultura arădeană. De altfel, Stamatiad înființează și conduce revista „Salonul literar” de la Arad (15 martie 1925-15 mai 1926). „Mulțumind donatorului nostru, anunțăm că documentele «Stamatiad» vor fi inventariate și prelucrate apoi vor intra în colecțiile bibliotecii arădene“, a spus dr. Doru Sinaci, directorul instituției. (G.C.)

Glasul Aradului

Portalul aradenilor de pretutindeni