elefantiazis

Au trecut 6 luni de când v-am prezentat cazul femeii din Arad, care are picioare de „elefant”. Autorităţile au promis atunci, că Olimpia Hârdău va beneficia de încadrare corespunzătoare într-un grad de handicap şi de un salariu pentru cel care o îngrijeşte. Ultimele proceduri s-au încheiat însă de-abia acum, astfel că pensia de 700 de lei i s-ar putea mări de-abia în luna iunie.

Femeia are picioarele umflate atât de tare, încât membrele îi sunt mai groase decât circumferinţa trupului. Practic, bolnava nu poate să facă niciun pas fără ajutor, nu merge la toaletă, nu poate să gătească sau să facă baie. Tocmai de aceea, Olimpia Hârdău a solicitat evaluarea unei comisii de specialitate, pentru încadrarea într-un grad de handicap, necesară obţinerii unui venit din partea statului, pentru persoana care o îngrijeşte.

Picioarele femeii s-au umflat atât de mult, încât acum, de la 60 de kilograme, ea a ajuns la 115. Practic, picioarele i-au adus o greutate aproape dublă. Acest lucru îi face viaţa atât de grea, încât nici la toaletă nu mai merge neînsoţită.

„Mă trimite după cumpărături, să o dau jos din pat şi să o urc în pat. E foarte greu. Păi dacă nu era televiziunea nici nu ştiu cum era, fără nicio speranţă. Măcar de acum încolo să fie”, a spus soţul bolnavei, Ioan Hârdău.

Olimpia Hârdău s-a îmbolnăvit în urmă cu 20 de ani, când a fost operată, fiindu-i extirpaţi ganglionii limfatici. La o lună după intervenţia chirurgicală, femeii i s-au umflat picioarele, iar din 2004 a ajuns să cântărească enorm. Picioarele i-au devenit povară, aşa că a cerut ajutor. Comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap i-au refuzat dreptul la un însoţitor pentru că, teoretic, aşa prevede legea.

„Am fost la doamna doctor, doctorul de familie m-a văzut, cei de la primărie au fost înţelegători, ei au făcut dosarul, doamna a mers şi l-a depus la Arad. Apoi ajutorul, însoţitorul a fost aici, am fost ajutată”, a spus Olimpia Hârdău.

După îndelungi insistenţe, în luna octombrie, cei de la Ministerul Muncii au făcut un pas important pentru a-i recunoaşte şi rezolva problemele Olimpiei Hârdău, femeia din Arad care suferă de Elefantiazis.

„Eu o să primesc 340 de lei şi însoţitorul nu ştiu, nu mă pricep. Deci, 340 de lei primesc eu, chiar aşa a spus doamna Rovana Plumb şi atunci fata primeşte salariul minim pe economie. Deocamdată sunt eu cu soţul, se mută copiii la noi, o să fie bine”, a spus Olimpia Hârdău.

Interpelaţi de noi, oficialii au props ministerului Ministerului Sănătății modificarea legii şi implicit recunoaşterea handicapului tuturor persoanelor care suferă de această boală cruntă. Modificarea se referă la introducerea afecțiunii denumite elefantiazis în ordinul comun privind persoanele cu dizabilități pentru toate persoanele care suferă de această boală, indiferent dacă afecțiunea provine din naștere sau a fost dobândită pe parcurs, astfel încât acestea să poată beneficia, în urma unei evaluări, de încadrare într-un grad de handicap corespunzător.

De ani de zile, boala o ţine la pat, iar statul nu a vrut să îi recunoască handicapul vizibil, pe care îl are, pentru că aşa prevedea legea. Din pix, comisiile de evaluare au dispus împotriva unui ajutor vital de care pacienta are nevoie, aşa că statul o privează de pensie. La Bucureşti, Comisia Superioară de Evaluare a persoanelor cu Handicap a întărit decizia Comisiei de la Arad, privind-o pe femeie de un drept vital, acela de a fi ajutată de un asistent remunerat.

Acum, după 6 luni de la sesizarea ministerelor responsabile, femeia a primit, în sfârşit, dreptul de a avea un însoţitor dar şi recunoaşterea gradului de handicap deci implicit o pensie mai mare cu 350 de lei.

„Am ajuns să fiu şi bucuroasă. Datorită aprobării, beneficiez şi eu de nişte ajutoare, pentru că pensia mea e de 700 de lei şi dacă mai dau şi pe medicamente mai îmi rămân 400. Banii aceştia de care beneficiem ne sunt de foarte mare ajutor. Mulţumesc foarte mult şi doamnei Rovana Plumb pentru că a înţeles şi s-a aprobat. Sunt bucuroasă că s-a aprobat gradul I, cu însoţitor şi nerevizuibil”, a mai adăugat femeia.

Datorită demersurilor făcute de noi, de acum Olimpia Hârdău şi celelalte persoane care suferă de elefantiazis vor putea să primească ajutorul unor persoane special remunerate. Până anul trecut, boala era tratată ca handicap doar dacă a survenit la naștere, în copilărie, în adolescență sau dacă a fost dobândită până la vârsta de 26 de ani. Acum, pentru că există un precedent, toţi oamenii bolnavi de elefantiazis vor putea să îşi ceară dreptul la însoţitor şi recunoaşterea gradului de handicap.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției