Prim solistă a Operei Naţionale din Bucureşti încă din anul 2006 şi considerată cea mai bună solistă de operă a României în 2010, Sorina Munteanu deţine capul de afiş al principalelor spectacole desfăşurate la Opera Naţională din Bucureşti. Cea mai titrată dintre cântă­- rețele de operă arădene, cunoscută parcă mai mult în străinătate pentru importanta sa carieră solistică, de­cât în țară, Sorina Munteanu debutează în această stagiune cu un rol mult iubit, Santuzza din Cavalleria Rusticana de Pietro Mascagni.
Spectacolul va avea loc în data de 19 octombrie. „Odată încheiat acest spectacol, urmează o mare provocare pentru mine şi anume rolul Amneris din opera Aida de Giuseppe Verdi, eveniment ce va avea loc pe data de 1 noiembrie. La foarte scurt timp, pe data de 5 noiembrie voi susţine un recital dedicat Marii Uniri la Biblioteca Națională București, în acompaniamentul extraordinarei pianiste Viorela Ciucur și avându-l ca partener de scenă pe renumitul actor Marius Bodochi“, ne mărturiseşte marea solistă arădeană.
O voce extrem de rară
Silvia Sorina Munteanu este absolventă a Facultății de Muzică din Timişoara secția Canto având și un Masterat in Stilistică interpretativă obținut la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. Este doctor în muzică al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A fost discipola maeştrilor de canto Ioan Zahu, Lucia Papa şi Alexandru Fărcaş. S-a specializat de asemenea cu celebrii Renato Bruson, Luciana Serra, Ionel Pantea, Viorica Cortez, Mariana Nicolesco.
Posesoare a unei voci versatile, de tip Falcon (o voce extrem de rară, situată între sopran și mezzo) s-a afirmat ca soprană dramatică pe plan internațional și ca soprană și mezzosoprană pe plan naţional.
Cu un palmares impresionant, Sorina Munteanu şi-a început cariera ca solistă a Operei Române din Cluj Napoca ca mezosoprană, susținând roluri de mare dificultate ca Santuzza din Cavalleria Rusticana, Carmen din Carmen de Georges Bizet, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini sau Dorabella din Cosi fan tutte de W.A.Mozart. Devine ulterior prim solistă a Operei din Timişoara, de data aceasta abordând repertoriul de sopran dramatic cu care se afirmă și ca prim solistă a Operei Naţionale Bucureşti. Primele roluri abordate au fost Abigaile, Turandot și Floria Tosca.
Spectacole în țară și străinătate
Este deseori invitată în spectacolele operelor din ţară şi străinătate cum ar fi Frankfurt am Main, Genova, Padova, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Essen, Coburg, New York, Wichita, Atlanta USA, Monterrey Mexic, Bangock, Seoul, Budapesta, Skopje, Sofia, Bratislava, Praga, dar şi cu filarmonicile din Bucureşti, Arad, Timişoara, Oradea, Baia Mare, Ploieşti sau Sibiu.
A susţinut concerte, spectacole de operă, recitaluri de lied, concerte de gală, festivaluri în SUA, Thailanda, Belgia, Bulgaria, Germania, Olanda, Franţa, Italia, Elveţia, fosta Iugoslavie, Macedonia, Portugalia şi Spania.
Repertoriul său cuprinde mii de pagini de muzică, în principal roluri dramatice verdiene, deși celebra Turandot creată de Puccini i-a adus consacrarea în egală masură pe sce­nele interne și internaționale. A abordat, de asemenea, şi repertoriul vocal-simfonic. J.S.Bach, Gh.Dima, G.B.Pergolesi, G.Rossini, J. Haydn, Fr. Liszt, L.van Beethoven, G.Verdi, G.F. Haendel, G. Mahler, Mendelssohn Bartholdy, G.Faure, Vaughn Williams fiind o parte dintre compozitorii a căror creație a oferit-o publicului.
Este și o pasionată interpretă de muzică de cameră, având un vast repertoriu de lucrări semnate de L.van Beethoven, R.Schumann, R. Schubert, G.Enescu, F.Poulenc, R. Strauss, W.A.Mozart, P.I. Ceaikovski, Gh.Dima, N.Bretan, C. Debussy, G.Faure, R. Strauss, J. Massenet, R. Wagner, G. Mahler, etc.
Datorită pasiunii sale pentru pedagogia vocală, Silvia Sorina Munteanu a devenit în momentul de față unul dintre maeștrii cei mai căutați atât la nivel național cât şi pe plan internațional, fiind de asemenea frecvent invitată în juriile unor concursuri importante din întreaga lume.

Recomandările redacției