icimAjunsă la 2-2 la general, finala campionatului s-a încheiat fabulos, cu un meci cinci, decisiv, care va rămâne în istoria baschetului feminin românesc, în special pentru spectaculoasa revenire în joc a fetelor de la ICIM. Elevele lui Moraru şi-au răpus marile rivale în propriul fief, într-o manieră de-a dreptul entuziasmantă.
Debutul finalei a fost groaznic pentru ICIM, care a lăsat impresia că nu se află pe teren. Timorate şi depăşite de miză, arădencele s-au văzut conduse după doar cinci minute cu un incredibil 18-0, iar titlul părea atât de departe! Nici măcar cele două timeouturi cerute de Moraru nu au putut să oprească tăvălugul portocaliu, Ajavon şi Tikhonenko reuşind coşuri din orice poziţie, de multe ori fără marcaj. Primele puncte arădene au fost marcate de Givens, care a transformat două libere în minutul 6. Gazdele au continuat să joace aproape perfect în atac, iar în minutul nouă Mărginean a refăcut diferenţa maximă, de 18 puncte, scor 27-9. Wirth nu a fost însă de acord şi cu cinci puncte la rând a apropiat Aradul după primul sfert, încheiat cu 27-14.
Odată deblocate, „galben-albastrele” au început să revină pe nesimţite în joc, iar trioul Risper – Givens – Wirth avea să iasă la rampă tot mai mult, în timp ce Crăciun a intrat curajos în joc, descurcându-se onorabil în faţa masivelor Tikhonenko şi Matic. După 32-16 în minutul 12, ICIM a recuperat spectaculos, strategia de a pătrunde sub panouri şi de a forţa faulturi dând roade, atâta timp cât Robbins avea deja trei greşeli personale după doar 15 minute. A fost 36-26 în minutul 16 şi apoi 38-31 cu doar două minute înainte de finalul sfertului doi, diferenţă care s-a păstrat până la pauza mare, scor 40-33 la jumătatea meciului.
icimtarReîncărcate la vestiare de superba revenire, arădencele au crezut în ele, iar La Plante s-a trezit şi ea exact la timp, marcând şase puncte la rând. Excelenta Wirth a adus pentru prima oară Aradul în avantaj în minutul 25, scor 45-47, iar de aici s-a mers cap la cap, cu un mare plus pentru fabuloasele Risper şi Givens, care efectiv au tras echipa după ele. Sfertul trei s-a încheiat cu avantaj la limită pentru ICIM, scor 56-58, iar minunea era aproape a fi înfăptuită.
Singura care a rămas la cote înalte din tabăra Târgoviştei a fost Ajavon, dar arădencele simţeau deja gustul unui nou titlu. Echilibrul s-a păstrat până în minutul 34, când era 66-66, scor după care echipa arădeană a preluat iniţiativa. Tihonenko a ratat patru libere, moment speculat excelent de Risper, care a distanţat ICIM-ul la cinci puncte, 70-75 în minutul 37. Nici măcar eliminarea lui La Plante, pentru cinci greşeli, nu a mai contat, iar Brosovszky şi colegele sale au gestionat foarte bine finalul. În faţa unei săli înmărmurite de căderea favoritelor, gazdele şi-au prelungit la nesfârşit agonia, pentru că Givens nu a iertat nimic şi a fost precisă de la libere, iar Risper şi-a încheiat seara perfectă cu încă două puncte. S-a terminat 82-85 şi fiesta s-a declanşat în rândul echipei arădene, care acucereşte pentru a noua oară titlul naţional.
Un triumf istoric, mai ales că a fost obţinut în decisiv pe terenul marii rivale, după un deficit incredibil în debut, de 18 puncte! Campioanele au desfăcut sticlele de şampanie, iar căpitanul Moni Brosovszky a ridicat trofeul deasupra capului, spre bucuria întregii echipe şi a zecilor de suporteri veniţi de la Arad. Din peisaj nu avea cum să lipsească oportunistul primar Falcă, cel care le-a înmânat arădencelor medaliile de aur. Un final de sezon de vis şi o minune într-o primăvară în care sportul arădean avea atâta nevoie de o mare performanţă, obţinută de aceleaşi minunate fete de la ICIM.
Formații și marcatoare:
Târgovişte: Ajavon 20 (1×3) – Davis 10 (1×3), Mărginean 12 – Robbins 15 (2×3), Tikhonenko 15. Au mai jucat: Pop, Miljkovic 6 (1×3), Matic 4. Rezerve: Huţanu, Filip. Antrenor: Florin Nini.
ICIM: Risper 24 (1×3) – Brosovszky 4 (1×3), Givens 27 – Wirth 18 (3×3), La Plante 10. Au mai jucat: Bartee, Milovanovic, Crăciun 2. Rezerve: Mercea, Moraru. Antrenor: Dan Moraru.
Arbitri: Marius Ciulin (Constanţa), Laurenţiu Grigoraş (Buzău), Alexandru Olaru (Bucureşti). Comisar: Alina Moanţă (Bucureşti).

Recomandările redacției