Piața de produse naturiste și suplimente alimentare ce promit „minuni” se diversifică continuu, iar cererea este tot mai mare. Farmaciile arădene sunt asaltate de pacienți care vor să înlocuiască medicamentația cu produse naturiste.

Trendul spre produse naturale, precum alimente tip bio şi eco, pe fondul creşterii puterii de cumpărare face ca gama acestora să fie tot mai variată. Arădenii vor să abordeze un stil de viață cât mai sănătos și sunt dispuși să scoată din buzunare mulți bani pentru produse nemedicamentoase. Mediul online nu este doar o sursă de informare, mai mult sau mai puțin sigură când vine vorba de sănătate, ci și spațiul ideal de promovare a produselor. În condițiile în care poluarea, alimentația nesănătoasă și stresul afectează tot mai mult, abordarea unui stil de viață sănătos și întoarcerea la produse eco este benefică.

Farmaciștii spun că se cel mai mult caută vitamine, suplimente pentru slăbit în greutate, antioxidanți, cheleratori și probiotice. „Cererea pentru produsele naturiste a crescut enorm. Sunt căutate produsele pentru detoxifierea organismului, complexele de vitamine și minerale, produsele pe bază de antioxidanți, cele pentru retenție de apă, slăbit. Spre exemplu, mulți arădeni caută curcuminul – un extras dintr-o plantă, cunoscut pentru efectele antiinflamatoare și de reducere a colesterolului. De asemenea, se caută mult produsele pentru eliminarea metalelor grele din organism, extractele naturale, cremele fără parabeni, cât mai naturale”, spune Mariana Stan, farmacist.

Pot dăuna sănătății

Însă produsele naturiste nu pot înlocui tratamentele medicamentoase în cazul unor boli și pot dăuna organismului dacă sunt administrate greșit sau nu sunt de calitate.

Tot mai mulți arădeni aleg să se trateze după ureche, să citească pe internet sau pur și simplu să întrebe farmaciștii de diverse produse homeopate și suplimente naturiste. Așa se face că pentru probleme dermatologice, gastrointestinale și detoxifiere, cererea este extreme de ridicată. Această gamă nu impune prescripție medicală, ceea ce face ca toate produsele să fie ușor accesibile.

„Oamenii încearcă să înlocuiască medicamentele, cu produse cu cât mai puține chi­- micale. Cer tratamente naturiste pentru tensiune arterială, reumatism, probleme intestinale și chiar diabet și tratamen­te antitumorale. Până într-un punct este bine, dar sunt necesare analize medicale, chiar și pentru aceste suplimente, deoarece pot dăuna organismului. Multe produse trebuie administrate la sfatul unui medic specialist. Noi sfătuim pacienții să nu încearcă să înlocuiască o dietă cu produsele naturiste și mai ales medicamentele pentru boli serioase”, spune Elena, o altă farmacistă.

Inițiativă legislativă împotriva produselor neatestate.

Există firme producătoare care profită de naivitatea unor bolnavi, scoțând pe piață produse care promit rezultate „minune”.

Este important să se facă diferența între produse homeopate – gen ceaiuri, tincturi, care nu garantează efecte asupra sănătății și suplimente și vitamine, benefice pentru organism. De asemenea, este bine ca pacienții să fie atenți la calitate, să se informeze și să citească prospectele.

Există o propunere de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, inițiată de parlamentari. Aceasta prevede ca pe ambalajul și în prospectul medicamentelor homeopate să scrie, cu majuscule, „Acest produs nu are efecte asupra sănătății”.
De asemenea, propunerea prevede că, în cazul reclamei la aceste produse, în afara de a recomandarea de a citi instrucțiunile din prospect și de pe ambalaj, se va adăuga și o avertizare sonoră și scrisă, formulată după cum urmează: „Acesta este un produs homeopat neatestat medical, fără efecte dovedite asupra sănătății”.

Inițiativa este valabilă pentru produse homeopate, complexe fără dovezi clare asupra sănătății. Forte important de menționat că inițiativa nu se referă la suplimente alimentare și vitamine.

Recomandările redacției