uniriArădenii s-au adunat în număr mare la manifestările organizate de autorităţile locale, de Mica Unire. Vineri, la Arad, cei 155 de ani de la Unirea Principatelor Române s-au marcat printr-un ceremonial religios, urmat de evocări legate de importanta semnificație a zilei.
Ceremonialul ce s-a desfășurat pe platoul din faţa Palatului Administrativ a început la ora 10.30, cu intonatrea Imnului de Stat. Mai apoi, P.S. Timotei Seviciu Arhiepiscopul Aradului a ținut o rugăciune de binecuvântare. În continuare, Muzeograful Bogdan Ivaşcu a susținut o evocare privind însemnătatea zilei de 24 ianuarie. De la ora 11.00, arădenii participanți, autorități și reprezentanți de instituții s-au prins în Hora Unirii. Au fost prezenți la eveniment reprezentanți ai Instituției Prefectului, Primăriei, Consiliului Județean, ai partidelor locale, precum și membri ai asociațiilor de revoluționari.
În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, primul pas importat pe calea înfăptuirii statului național unitar român.
Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, pe baza puternicii apropieri culturale și economice între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca mai apoi, într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

Recomandările redacției