Procedurile pentru atestarea unor produse alimentare autentice și specifice unei anumite zone erau stipulate inițial prin ordinul 690/2004.

În virtutea acestui act legislativ, la nivelul județului Arad au fost înregistrate un număr de 14 produse alimentare tradiționale originale. Produse care oricum pe plan local erau foarte cunoscute – atât acestea cât și multe altele pe care arădenii n-au simțit nevoia să le „acrediteze“ cu orice preț, din păcate. Și nu numai pe plan local erau cunoscute și apreciate, bucureștenii – din orice instituție centrală cu filială aici – se dovedeau mari amatori în degustarea acestora, mai ales când veneau în tot felul de inspecții și… delegații.

În principal a fost vorba de 14 următoare produse, a nouă agenți economici: salam de Nădlac, cârnați de Nădlac, șuncă de Nădlac, caș tradițional de Arad, salam tradițional de la sălaș, cârnați tradiționali de la sălaș, șuncă tradițională de la sălaș, slănină tradițională de la sălaș, pita de Pecica Palinar Vali, pita de Pecica Tiamax, pita de Pecica Doris, mnere de prune de Aldești, pâine pe vatră Nelu Brutaru, plăcintă întinsă de Turnu.

La ora actuală pentru obținerea acestor atestate este în vigoare Ordinul 724/2013, „cu cerințe mai restrictive“ după cum ne-au spus oficial din cadrul Direcției Agricole.

Prin stipulările acestui ordin 724/2013, și celor care au fost atestați anterior  li s-a impus o nouă atestare cu o serie de condiții în plus.

Ca urmare, o parte din producători au renunțat, acum fiind înscrise doar trei produse cu atestare de originalitate:  cașcaval tradițional de Arad Sofica, mnere de prune de Aldești și plăcintă întinsă de Turnu – care a (re)primit acest atestat recent. Ceilalți producători s-au simțit pur și simplu descurajați de multitudinea de „hârțogării“  cerute în plus după ce odată au trecut prin stresul acreditării după vechiul ordin 690/2004.

Datorită acestei situații, Direcția Agricolă Arad insistă pe lângă producători să facă eforturi pentru a se încadra și în condițiile noului ordin, mai ales că vor fi sprijiniți. „Le solicităm ca în acest an să reia procedurile și noi le promitem că le vom asigura tot sprijinul și asistența tehnică necesară pentru a-și pune în valoarea calitatea și originalitatea acestor produse, pe care noi le cunoaștem deja. Este în avantajul tuturor ca județul Arad să aibă cât mai multe produse tradiționale originale atestate“ ne preciza inginer Ioan Martin, directorul Direcției Agricole arădene.

(F.B.)

Recomandările redacției