Într-una din zilele trecute, ziarul nostru trăgea un puternic semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă țânțarii lăsați să își facă de cap în municipiu. Aceștia s-au înmulțit nepermis de mult în zonele aflate în apropierea Mureșului, în zona Drăgășani, aflata lângă Piața Mare, iar locuitorii de pe străzile Remus, Badea Cârțan, Trandafirilor, Iakob Cardoș, Bârsei, Remus, Dornei, Primăverii, Cuza Vodă, Mărgăritar, Minervei, Clopoțeilor și multe altele, sunt pur și simplu terorizați. Asta, în condițiile în care țânțarii au devenit de nesuportat chiar și ziua în amiaza mare, iar seara situația este cu mult mai gravă.

DSP confirmă pericolul

Acum, ținând cont de contextul climatic, (ploi urmate de perioade de încălzire precum și inundații în unele zone) dar și de confirmarea a cinci cazuri de meningo-encefalită cu virus West Nile în România și a celor 19 cazuri de infecție cu același virus în țările Uniunii Europene, precum și de cele 29 cazuri apărute în Serbia în județele din Banatul sârbesc, la granița cu România, Direcția de Sănătate Publică trage un semnal de alarmă. Asta, cu atât mai mult cu cât, boala infecțioasă produsă de virusul West Nile, este transmisă prin înțepăturile de țânțar. La om, în majoritatea cazurilor, infecția are manifestări subclinice. Nu există un tratament specific al acestei boli și nici un vaccin care să prevină, motiv pentru care împiedicarea înmulțirii și evitarea înțepăturilor de țânțar sunt principatele măsuri de prevenire a îmbolnăvirii.

Ce trebuie să ştim despre ţânţari?

Ţânţarii transmit agenţi patogeni care produc îmbolnaviri la om și la animale. Bolile cele mai răspândite sunt arbovirozele, dintre aceste făcând parte şi infecţia cu virusul West Nile. Pentru a-şi depune ouăle femelele de ţânţari se hrănesc cu sânge. În timp ce se hrănesc cu sânge ele se infectează cu agenţi patogeni de la om sau animale sau îi transmit acestora. Ţânţarii trăiesc şi se dezvoltă în preajma noastră, unde îi găsim fie sub forma de larve (ouă), fie sub forma adultă”, susțin specialiștii din cadrul DSP.

Ţânţarii adulţi zboară în preajma locuinţelor, mai ales dimineaţa devreme sau în amurg, căutând posibilitatea de a se hrăni cu sânge. Pentru aceasta, intră în locuinţe prin ferestrele lăsate deschise, prin casa scărilor, prin orificiile de aerisire unde pot rămâne peste noapte. În timpul zilei se adăpostesc în locuinţe, subsoluri, poduri, coteţe, grajduri, magazii și frunzişul copacilor.

Cum putem împiedica ţânţarii să se înmulţească în preajma noastră?

Acest lucru se poate împiedica prin: prin evacuarea apei din subsoluri; prin repararea instalaţiilor de apă şi canalizare din subsoluri şi din apropierea locuintelor; prin renunţarea la păstrarea apei în butoaie în curte sau sa le protejăm de accesul ţânţarilor acoperindu-le bine cu capace potrivite; prin evitarea aruncării la întâmplare a obiectelor care nu ne mai trebuiesc, în care apa poate stagna (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc); prin îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se adăpostesc ţânţarii.

Înțepăturile de țânțar se pot evita prin purtarea de îmbrăcământe cu mâneci și pantaloni lungi, prin utilizarea de substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor din farmacii, prin impiedicarea intrării țânțarilor în casă sau prin utilizarea aerului condiționat.

La majoritatea oamenilor nu există simptome

Aproximativ 80% dintre persoanele infectate cu virus West Nile nu prezintă niciun fel de manifestări. Unele persoane, până la 20% dintre cei infectați, pot prezenta o formă ușoară de infecție manifestată prin febră, dureri de cap, dureri de corp, greață, vomă și uneori creșterea în volum a ganglionilor limfatici și erupție cutanată pe fața anterioară și posterioară a toracelui și abdomenului. Un procent mic de persoane, aproximativ 1 din 150 infectate, pot dezvolta forma severă a bolii, de fapt o meningo-encefalită, manifestată prin febră ridicată, dureri de cap, dezorientare, comă, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, pierderea sensibilității și paralizie, simptomatologie ce poate persista, iar afectarea neurologie poate lăsa sechele.

În cazul simptomelor severe se recomandă prezentarea de urgenţă la medic.

Ioana Puraveț

Atentat la sănătate

Recomandările redacției