Arădenii, îndemnați să stingă lumina

0
160

La fel ca în lumea întreagă, pe 30 martie în România se vor stinge luminile timp de o oră într-un gest simbolic menit să atragă atenţia asupra nevoii tot mai stringente de protejare a mediului înconjurător.

Între orele 20:30 şi 21:30 arădenii sunt îndemnați să stingă luminile şi vor opri aparatura electrică, demonstrând că pot avea un comportament responsabil şi că astfel pot contribui, prin economia de energie realizată, la diminuarea impactului activităţilor lor de zi cu zi asupra naturii.

Potenţialul este semnificativ, iar dacă fiecare om din România ar participa la această iniţiativă ar putea fi economisiţi peste 1,16 milioane de kilowaţi oră. Ora Pământului transmite un semnal important referitor la problema risipei de energie şi cred că e bine să fim preocupaţi de acest aspect nu doar o oră pe an, ci tot timpul”, spun reprezentanții E.ON România.

Economia de 1,16 milioane kilowaţi oră ar însemna, de exemplu, producţia anuală dintr-o microhidrocentrală de 133 kW putere instalată sau consumul anual al unei comunităţi de circa 2.200 de locuitori.

Pentru comparaţie, în Germania, dacă fiecare om ar participa la această iniţiativă, s-ar putea economisi aproape 18,2 milioane kWh, ceea ce este de ajuns pentru furnizarea de energie electrică necesară unui orăşel de 7.000 de gospodării timp de un an întreg.

Se schimbă ora, tocmai pentru a economisi energie

La o zi după Ora Pământului, România va da ceasurile înainte, ca şi Germania de altfel, pentru a trece la ora de vară. Ideea a fost aceea de a profita mai mult de lumina zilei, dar această schimbare de oră nu aduce cu sine economii măsurabile la energie. E adevărat că nu mai este nevoie de atât de multă lumină electrică în timpul serilor de vară, însă se consumă mai mult pentru activităţile recreative din fiecare seară.

Aşa că oricine doreşte cu adevărat să economisească energie ar trebui să îşi înlocuiască aparatura ineficientă din punct de vedere energetic sau, exact ca în timpul Orei Pământului, să mai închidă, când şi când, câte o oră, aparatura electrică. Sunt multe lucruri, în aparenţă mărunte, dar care ne ajută să economisim energie şi asta se va reflecta în factură.

Încărcătoarele lăsate în priză consumă energie chiar dacă nu ne încărcăm telefonul, la fel şi aparatele electrocasnice lăsate în stand by. Şi fiindcă un sfert din consumul de curent din gospodărie este dat de funcţionarea frigiderului, iar 10% de maşina de spălat, putem reduce costurile folosind aparatură electrocasnică de clasă energetică superioară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.