ajutoareFăina, uleiul şi zahărul, primite ca ajutoare de persoane nevoiaşe ar putea fi înlocuite cu vouchere. Reprezentanţii administraţiei judeţene spun că, arădenii nevoiaşi care beneficiau de alimente în cadrul Programului European de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate (PEAD) ar putea primi din acest an tichete de masă, în locul uleiului ori făinii. Schimbarea – o măsură care încă nu e bătută în cuie deşi programul ar trebui să demareze în curând – a fost gândită pentru evitarea suspiciunilor de fraudă la licitaţiile pentru achiziţionarea de produse, dar şi pentru evitarea aglomeraţiei la ridicarea alimentelor.

Ministerul Fondurilor Europene a avut în plan schimbarea sistemului de alocare a ajutoarelor, după ce, Uniunea Europeană a permis statelor membre să aleagă modul de distribuire a banilor pentru săraci. Dacă se va trece la sistemul de tichete de masă, în locul produselor alimentare PEAD, Poşta Română se va ocupa de distribuirea acestora.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Arad, în cazul trecerii la sistemul de tichete de masă vor fi stabilite reguli stricte, astfel încât, pe acestea să nu poată fi achiziţionate orice fel produse, ci doar alimente. Cu alte cuvinte, nu se va putea cumpăra alcool sau ţigări cu voucherele distribuite în cadrul PEAD.

Beneficiarii programului PEAD pot fi pensionarii – atât cei din sistemul public cât și cei în baza unor legi speciale – ale căror drepturi financiare nu pot depăşi 400 de lei, beneficiarii venitului minim garantat, persoanele cu handicap şi şomerii care se află în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Arad.

În campania trecută a programului PEAD, alimentele distribuite au constat în: făină, mălai, paste, ulei, roşii în suc propriu, zacuscă, conserve carne porc, miere şi  zahăr. Aproape 50.000 de arădeni cu situaţie financiară precară au beneficiat de ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană. De menţionat că, o persoană beneficiază de ajutor – produse alimentare – o singură dată în cadrul planului şi pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţine la data distribuirii ajutoarelor, indiferent dacă se regăseşte la acea dată în mai multe dintre categoriile eligibile. „Deocamdată, Consiliul Judeţean, care se ocupă de buna desfăşurare a programului de distribuire a alimentelor de la UE, nu a fost anunţat cu privire la demararea acestui, ori de trecerea la distemul de tichetel. Din informaţiile pe care le avem ştim că este posibilă şi trecerea la vouchere. Când va demara programul se vor centraliza listele cu beneficiarii de anul acesta, de la instituţii. Este vorba de Casa Judeţeană de Pensii, Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă şi primării“, a spus Andreea Oţoiu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Arad.

Recomandările redacției