Vasile Arion susţine că s-ar impune introducerea unor noi riscuri care să fie acoperite

Vasile Arion susţine că s-ar impune introducerea unor noi riscuri care să fie acoperite

Presa centrală scrie că preţul poliţei de asigurare obligatorie a locuinţei s-ar putea dubla, o propunere în acest sens aflându-se deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară. Reprezentanţii Pool-lului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) susţin că se impune dublarea preţurilor şi introducerea unei franşize cuprinse între 5 şi 10% din valoarea sumei care ar trebui plătită în caz de daună. Astfel, în cazul în care suma asigurată este de 20.000 de euro, iar franşiza ar fi de 10%, pagubele mai mici de 2.000 de euro nu ar fi acoperite de societatea de asigurări, iar în caz de daună totală, asiguratul va obţine doar 18.000 de euro în loc de 20.000, firmele de asigurări făcând astfel economii substanţiale.

Încă de la intrarea în vigoare a legii cu privire al asigurarea obligatorie a locuinţelor, arădenii nu au văzut cu ochi buni această măsură, considerând-o a fi mai mult o taxă de solidaritate cu locuitorii acelor zone din ţară în care se petrec frecvent dezastre naturale. Deşi legea permite autorităţilor locale să-i amendeze pe cei care nu încheie o poliţă de asigurare de 10 sau 20 de euro, puţini locuitori ai judeţului şi-au asigurat casele şi apartamentele. Conform site-ului Poo-lului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), până la sfârşitul lunii iunie,  firmele de asigurare din Arad au vândut doar 28.787 de poliţe. Dacă în mediul urban, numărul asigurărilor încheiate s-a ridicat la 20.913, la sate s-au vândut doar 7.874 asigurări obligatorii.

Riscuri neacoperite

În urmă cu câţiva ani, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari avertizau că legea nu acoperă eventualele daune care s-ar putea produce în judeţ, propunând să se identifice riscurile specifice fiecărei zone, pentru că alunecările de teren, inundaţiile şi cutremurele sunt mai rar întâlnite în judeţ. Am mai spus-o şi o mai spunem încă o dată, arădenii consideră această asigurare ca o taxă de solidaritate, pentru că nu acoperă anumite categorii de riscuri stabilite în funcţie de caracteristicile zonelor geografice. Din punctul nostru de vedere, poliţa ar trebui să cuprindă cel puţin două noi riscuri, pentru a fi de folos cele care o plătesc, mă refer aici la incendii şi explozii”, a declarat Vasile Arion, prim-vicepreşedintele ULALA. Acesta este de părere că soluţia de a dubla preţurile, dacă sistemul nu funcţionează, nu este una viabilă. „Ar fi trebuit regândit întregul sistem, nu luate măsuri de genul acesta, sau de introducere a unor franşize. Prin faptul că cineva a propus luarea acestor două măsuri se dovedeşte că sistemul nu este funcţional. Acea Comisie de Supraveghere a Asigurărilor care a fost încorporată în Autoritatea de Supraveghere Financiară ar trebui să rezolve în primul rând problemele ce se ivesc în relaţia dintre asigurat şi asigurator. Acum vreo trei ani, m-am confruntat personal cu o problemă de acest fel, fiind pus în situaţia de a sesiza comisia cu privire la un abuz al asiguratorului. Mi s-a răspuns în bătaie de joc la sesizarea făcută, deşi era un caz flagrant de încălcare a legii. Şi aşa sunt puţine locuinţe asigurate, mai mult din cauza fricii faţă de amenzi. Veţi vedea ce va ieşi dacă se măresc preţurile”, a încheiat Arion. Proprietarii de locuinţe din Arad sunt pe aceeaşi lungime de undă cu asociaţiile de locatari. „În ultima vreme s-au scumpit toate. Cum credeţi că vom mai putea plăti, când dăm atâţia bani pentru curent, pentru gaz, pentru apă, pentru căldură. Am fost asigurat, dar mă gândesc foarte serios să renunţ”, susţine Vasile T.., proprietarul unui apartament din municipiu. „Nu cred că o scumpire s-a impune şi nici introducerea acelei franşize. La câte despăgubiri s-au plătit în Arad, firmele de asigurări au ieşit clar în câştig. Ăştia numai la bani se gândesc…”, spune Adina G.

Două tipuri de asigurări

În legea care stabileşte obligativitatea asigurării obligatorii a locuinţelor se vorbeşte despre imobile de tip A (construcţii cu structură de rezistenţă din beton armat sau metal şi cu pereţi exterior din caramidă arsă, piatră, beton, cu sau fără cadre de beton armat, lemn şi alte materiale asemănătoare, rezultate în urma unui tratament chimic) şi de tip B (construcţii din căramida nearsă, valatuci, chirpici, pământ bătut şi alte materiale asemănătoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereţi de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni). Primele de asigurare sunt de 20 de euro în cazul locuinţelor tip A, pentru o suma asigurată de 20.000 de euro, şi de zece euro în cazul locuinţelor tip B, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției