Muntele Găina, cu cel mai înalt vârf al său de 1.486 de metri, a devenit celebru în toată țara, și nu numai, datorită Târgului de Fete care are loc anual acolo. Pentru arădeni, cea mai apropiată cale de acces este pe la Hălmăgel-Lunc­șoara. Spre deosebire de alți ani, putem spune că de data aceasta, autoritățile din județul Arad au fost mult mai bine organizate decât gazdele târgului, având în vedere că Mihaela Banci, primarul comunei Hălmăgel s-a achitat cu brio de sarcina care i-a revenit, întreținerea drumului către locul în care a avut loc târgul. Și nu putem spune că nu ar fi avut de furcă, din cauza ploilor, care s-au abătut aproape zilnic dea­supra Muntelui. Astfel, utilajele au fost menținute multă vreme pe teren, pentru a ușura sarcina celor care au dorit să urce la târg, iar rezultatele s-au văzut.
Duminica trecută a fost organizată o nouă ediție a tradiționalei sărbători care are loc an de an în duminica cea mai apropiată de Sfântul Ilie. „A fost ceva deosebit să urcăm muntele dinspre Hălmăgel. Am întâlnit pe drum oi frumoase, cai, afinari plini de afine. Nu îți mai venea să te desparți de priveliștea munților. Unde mai pui aerul curat care ți-a oxigenat plămânii. De altfel, sunt persoane care urcă pe munte să stea patru sau cinci zile acolo”, povestea unul dintre arădenii care au fost la târgul de duminică.
Aproape de Crucea Iancului
Pe platou, aproape de Crucea Iancului, am observat corturi imen­se, acoperite cu tricolorul românesc, cortui care erau ale arădenilor, unde au fost cazați în cele două zile de activități pentru a fi feriți de intemperii. De altfel, trebuie spus că totul a fost amenajat de Jandarmerie și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, organizatori fiind Prefectura, Consiliul Județean și Primăria Hălmăgel. Aradul a fost reprezentat și de data aceasta la nivel înalt, printre participanți numărându-se Eusebiu Pistru, președintele ALDE Arad, care vine an de an la Crucea Iancului, prefectul Florentina Horgea, subprefectul Vasilică Damian, șefii celor trei inspectorate de forță din județ, Inspectoratul de Poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul Județean de Jandarmi și Mihaela Banci, primarul comunei Hălmăgel. „Fiind anul Centenarului, ne-am hotărât să-l sărbătorim așa cum se cuvine pe eroul nostru național, pe Avram Iancu, aici pe Muntele Găina”, a declarat prefectul Florentina Horgea.
Depuneri de coroane
Crucea Iancului a fost și de data aceasta în centrul atenției tuturor, aici având loc depuneri de coroane din partea Camerei Deputaților, din partea Prefecturii Arad (coroana fiind depusă de prefect, subprefect și cei trei șefi de inspectorate), din partea Consiliului Județean (instituția fiind reprezentată de un delegat și de Mihaela Banci, primarul comunei Hălmăgel), din partea Consiliului Județean Albă și a altor administrații locale.
De menționat că tot aici, la crucea lui Avram Iancu a fost ridicat drapelul național, în semn de omagiu.
„Nu mai este cum era odată”
Sărbătoarea a fost deschisă de tulnicăresele din Avram Iancu, care au făcut ca preț de câteva minute să răsune tot muntele.
De menționat că în ultimii ani, târgul este organizat și la poalele Muntelui Găina, în comuna Avram Iancu, fapt care a contribuit la împușinarea numărului de partici­panți la evenimentele care au loc pe vârf. „Este o sărbătoare populară națională, dar parcă an de an lipsesc tot mai mulți. Muntele nu mai este cum era odată, pe vremea târgului, plin de tineri și bătrâni îmbrăcați în port popular”, spune cu năduf, un moț cu care am stat de vorbă.
Cu toate acestea, pe scena amenajată acolo sus, s-au urcat artiști unul și unul: Tulnicăresele din Avram Iancu, Ansamblul „Doina Mureșului” din Arad, Grup folcloric tradițional din Cluj, Ansamblul Folcloric din Beiuș, un ansamblu din Basarabia, soliștii Mariana Anghel, marius Ciprian Pop, Mirela Mănescu, Felicia Stoian, Roxana Bădescu și mulți alții.
În încheiere, nu putem decât să spunem: „Să fim uniți în jurul Crăișorului Moților. No hai!”

Recomandările redacției