sperata de viataJudeţul Arad se situează pe locul 30 într-un top al judeţelor realizat în funcţie de speranţa de viaţă, conform unui studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, durata de viaţă medie a arădenilor este de doar 74 de ani.
Studiul a fost realizat atât pe sexe, cât şi în funcţie de mediul de viaţă, rezultând că femeile trăiesc în medie mai mult decât bărbaţii. Potrivit studiului, diferenţa dintre locuitorii judeţului din mediul urban şi cei din mediul rural este aproape imperceptibilă, de doar un an. În timp ce speranţa de viaţă a femeilor atinge vârsta de 77 de ani atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, cea a bărbaţilor este mult mai joasă, de doar 70 de ani.
Boli cardiovasculare şi neoplazice
Asta înseamnă că în timp ce un bărbat de 70 de ani are şanse de a mai trăi 11 ani, o femeie de aceeaşi vârstă poate atinge chiar şi vârsta de 83 de ani. În ceea ce-i priveşte, medicii susţin că nu avem motive să ne îngrijorăm. „Diferenţele dintre Arad şi celelalte judeţe nu sunt semnificative. Este adevă­rat că judeţul nostru are o incidenţă mai mare de boli cardio­- vasculare şi neoplazice, motiv pentru care mortalitatea este mai mare, iar vărsta medie mai scăzută”, declară Adrian Wiener, director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Cu toate acestea, cifrele se arată optimiste pentru Arad, deoarece vârsta medie a arădenilor a crescut din 2011, când atingea doar 72 de ani. În plus, speranţa de viaţă nu pare să afecteze PIB-ul Aradului, care se află pe locul 12 în topul judeţelor. În studiul lor, cei de la INS menţionează că „evoluţia speranţei de viaţă este condiţionată de un complex de factori, o importanţă deosebită revenind modului de viaţă, stării de sănătate, alimentaţiei, nivelului educaţiei sanitare, dar şi condiţiilor economico-sociale.”
În ţară, durata medie de viaţă este în creştere
Judeţul cu cea mai mare speranţă de viaţă este Vâlcea, unde durata medie de viaţă atinge vârsta de 77 de ani, iar judeţul cu cea mai mică speranţă de viaţă este Satu Mare, unde vârsta medie este de 72 de ani. Municipiul Bucureşti se situează pe locul doi, cu o durată medie de 76 de ani.
Cea mai ridicată valoare a speranţei de viaţă s-a înregistrat în Capitală, unde femeile trăiesc, în medie, până la 79 de ani. Cea mai mică valoarea aparţine regiunii Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi şi Vrancea) unde bărbaţii din mediul rural trăiesc, în medie, doar până la 69 de ani.
Per total, în România, speranţa de viaţă a bărbaţilor atinge vârsta de 71 de ani, în timp ce cea a femeilor este mult mai crescută, 78 de ani. De altfel, în ultimii zece ani, s-a observat o creştere uşoară, dar constantă a duratei de viaţă medie atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.
Daiana Dămăcuș  

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției