Aradul a ieșit de pe harta județelor afectate de pestă porcină

0
157

Autoritățile confirmă – Aradul a fost declarat liber de pestă porcină. Informațiile vin de la directorul Direcției Sanitar-Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor.

„În urma rezultatelor de laborator și a efectuării examenelor clinice din zona de protectie și supraveghere am constat că acestea sunt toate negative. Drept urmare, începând cu data de 9 aprilie 2019 s-au ridicat restricțiile privind pesta porcină africană, potrivit actului sanitar de stingere oficială a focarului. Aradul a fost declarat liber de pesta porcina africană”, a spus Viorel Agud, directorul DSVSA.

Chiar dacă Aradul a ieșit din pericolul pestei, crescătorii de animale trebuie să respecte o serie de măsuri și condiții.

„Proprietarii de exploatații de porcine trebuie să respecte mai multe condiții și anume: achiziționarea de porcine se va face doar din exploatații care nu sunt supuse restricțiilor sanitar veterinare; porcinele trebuie să fie identificate și să figureze în Baza Natională de date și obligatoriu însoțite de  documente sanitare veterinare de la medicul veterinar de liberă practică de la exploatația de origine; obligativitatea respectării măsurilor de profilaxie generală și de a anunța medicul veterinar de orice suspiciune de boală”, conchide directorul DSVSA.

De reamintit că, la finele lunii ianuarie, inspectorii DSVSA au identificat un focar de pestă în Grădiște. Un număr de 55 de animale au fost găsite suspecte. Erau porci cumpăraţi fără acte din judeţul Bihor.

Demn de menționat că, în județul vecin Bihor, pericolul peste porcine nu a trecut, în acest județ existând încă focar de pestă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.