statisticaStatisticile arată că, cele mai multe decese în Arad sunt cauzate de boli cardiovasculare. Judeţul nostru este între primele din ţară cu cea mai mare incidenţă de boli ale inimii. Numărul deceselor a căror cauză a fost bolile cardiovasculare este apropiat cu al celor din judeţul Timiş, dar mai mare decât al deceselor din alte judeţe din Zona de Vest a ţării. Bolile aparatului circulator constituie principala cauză de deces, iar ratele mortalităţii au crescut la nivel general de la 272,2 decese la 100.000 locuitori acum 40 de ani, la 719,5 decese la 100.000 locuitori în pre­zent. Utimele evidenţe statistice rea­lizate în toamna anului trecut au reflectat o situaţie drama­tică şi anume: la fiecare 30 de minute un român moare de infarct. În prezent, după bolile de inimă, tumorile maligne reprezintă cea de a doua cauză a mortalității în judeţ.
În ceea ce priveşte rata generală a mortalităţii, numărul persoanelor care au decedat în cursul unei perioade de timp, raportat la o populaţie de 1.000 de locuitori, Aradul se situează peste valorile medii. Mai exact, valorile mortalităţii generale sunt cuprinse între 12,6 şi 14 la sută. Cu alte cuvinte, la nivel de ţară, Aradul este un judeţ cu o rată destul de ridicată a mortalităţii, însă nu cu cea mai mare.
Cât priveşte mortalitatea infantilă, rata este mai mică, apropiată de medie. Totuşi, există şi un aspect po­zitiv, şi anume legat de durata medie a vieţii. Datele publicate pe Institutul Naţional de Statistică arată că, durata medie a vieţii în judeţul nostru a crescut semnificativ din anul 2.000 şi până în prezent. Media generală a duratei de viaţă este de 73,1 ani. Totuşi, se pare că speranţa de viaţă a arădencelor este mai mare. Durata medie de viaţă a femeilor este de 76 de ani, în timp ce a bărbaţilor de 69 de ani. În anul 2.000, durata medie de viaţă în Arad era de 69,8 ani, în timp ce în 2012 ajungea la 73,1 de ani.

Recomandările redacției