falca 2„Am decis să particip la competiția internă pentru că sunt un om cu profunde convingeri de dreapta și sunt interesat să propunem proiecte care să producă dezbatere în jurul marilor teme de actualitate: proiectul unificării forțelor de dreapta, care va produce de fapt candidatul la prezidențiale, poziționarea și clarificarea doctrinară a Dreptei românești și un nou proiect pentru România, în perspectiva anului 2020. De aceea, văd o mare oportunitate într-un astfel de turneu de întâlniri cu membrii de partid, un turneu care va energiza organizațiile locale. Cred că acum e important ca oamenii de la baza partidului să cunoască sensul și țintele marelui proiect de unificare a dreptei, pentru că acesta vizează viitorul, un proiect de altfel mult mai important decât candidatura uneia sau altei persoane la viitoarele alegeri prezidențiale”, a arătat Gheorghe Falcă într-un comunicat de presă. Afirmaţii grele, care trădează o perspectivă care se vrea… globalizantă asupra fenomenului. Aradul,  este clar a rămas un pic mic pentru ambiţiile. Apoi chestia cu societatea vie 2020. Totul este să ajun­gem până în acel an de graţie. Căci în acest ritm „ieşirile din sistem” cum zicea ministrul Şeitan vor evolua într-un mod exponen­ţial.  Şi nu va mai fi cu cine să mai faci… societatea vie. În ce priveşte doctrina de dreapta să fim serioşi. Din păcate, mulţi au uitat că dintr-o stângă autentică (cât o fi fost şi aia de veridică), într-o noapte par­tidul a avut…clarificări doctrinare. Şi a doua zi s-au trezit brusc în braţele popularilor europeni. Dar ce părere au principalii reprezentanţi ai opoziţiei despre acest fapt?
Ioan Şcheau, deputat PSD: „Este un gest surprinzător pentru mine, având în vedere faptul că un candidat pentru o asemenea funcţie trebuie să aibă o anumită anvergură, măcar la nivel naţional, dacă nu unul internaţional. Altfel spus, un candidat cu şanse trebuie să deţină un potenţial. Iar eu îl văd lipsit pe Falcă de acest potenţial. Aşa că dacă ar fi să fac o predicţie , eu spun că prima dată ar trebui să câştige alegerile pentru şefia organizaţiei judeţene a PD-L. Numai că eu constat că în acest partid nu există o competiţie reală,  drept care eu pot să percep ca o ironie această candidatură. De asemenea, dacă se va lansa totuşi în această aventură, va avea posibilitatea să se plimbe şi să se audă vorbind. Iar de câştigat, va câştiga doar dacă va candida de unul singur pentru cea mai înaltă funcţie în stat…”
Mircea Purcaru, preşedintele PC Arad: „Păi Falcă se crede deja preşedinte, chiar din cartea sa. Totuşi trebuie recu­noscut faptul că omul este motorul PD-L la Arad. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va transfera şi la nivel naţional. Am informaţii din ţară că  omul (Falcă – n.n.) însă nu este bine văzut de către cei mai mulţi dintre membrii simpli ai PD-L, prin prisma relaţiei foarte apropiate cu preşedintele.”
Florin Galiş , preşedintele PNL Arad: „Eu intuiam de mult aceste gânduri de mărire ale lui Falcă. Unii zic că i-ar fi văzut omului un plan de carieră pe care acesta şi l-a schiţat. Un plan cu termene precise.  Oricum şi din unele discursuri pe care le-a avut de-a lungul timpului transpărea faptul că Aradul este prea mic pentru ambiţiile sale. Oricum, eu îi doresc succes, exact în măsura în care-l merită ”.
În orice caz, organizaţia municipală este deja aliniată şi şi-a pus deja „grumazul în jug”. Asta cel puţin formal, căci dacă fiecare rămâne singur cu pixul şi buletinul de vot în mână candidatura poate nu va trece nici de competiţia internă a democrat-liberalilor.
Gabriel Constantinescu

Recomandările redacției