În cifrele oficiale, Aradul este unul dintre județele cu cea mai mică rată a șomajului. De altfel, rata șomajului înregistrată la începutul lunii acesteia și în luna anterioară este cea mai mică înregistrată la nivelul județului nostru, în cel puțin șapte ani. Practic, în datele oficiale provenite de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), Aradul figurează cu doar 2.929 de persoane șomere, înregistrate în evidențele instituției.

Din totalul de aproape trei mii de persoane fără loc de muncă, înregistrate în evidențele agenției de șomaj – AJOFM Arad, 821 sunt beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 2.108, șomeri neindemnizați.

În ceea ce privește mediul de rezidență, 1.947 șomeri provin din mediul rural și 982 sunt din mediul urban. Cei mai mulți șomeri au vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani, urmați de cei peste 55 de ani și între 50 și 55 de ani.

Cei mai puțini șomeri înregistrați la AJOFM au vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani, și anume 118 la număr.

Cei mai mulți șomeri provin din rândul arădenilor fără studii sau cu studii primare. „Șomerii cu studii primare şi fără studii au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Arad – 49,30%, din care 36,60% sunt fără studii, urmat de cei cu studii gimnaziale – 18,91%, iar 15,74% au absolvit învăţământul liceal. Șomerii cu nivel de  pregătire profesional, sau arte şi meserii reprezintă 7,99% din totalul șomerilor înregistrați, iar ponderea şomerilor cu studii superioare este de 6,86%. Ponderea de 1,19% din rândul şomerilor înregistraţi o au cei cu nivel postliceal de studii“, a susținut Mihaela Jude, inspector superior în Compartiment Analiza Pieței Muncii, Programe de Ocupare, din cadrul AJOFM.

Cât privește structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, aceasta se prezintă astfel: 1264 persoane foarte greu ocupabile, 1420 greu ocupabile, 168 mediu ocupabile, iar 77 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele instituției.

Dacă șomajul este scăzut, clar că mulți arădeni au reușit să se angajeze în lunile anterioare. De menționat că, numărul acestora depășește 2.000.

Recomandările redacției