În ultimele zile, mai multe persoane s-au confruntat cu invazia buburuzelor. Foarte multe dintre acestea se găsesc mai ales în apropierea pădurilor, dar și a apelor. Din informațiile noastre, se pare că acest fenomen are loc din cauza temperaturilor mult prea ridicate pentru această perioadă a anului.

Gărgărițele s-au înmulțit considerabil din cauza schimbărilor climatice și au început să pătrundă în casele oamenilor.

Din nefericire pentru arădeni, în anumite zone din municipiu, acestea ajung în case într-un număr extrem de mare, oamenii nemaiștiind ce e de făcut cu ele. Singura soluție care există pentru moment este aceea de a stropi cu insecticid în speranța că acestea vor dispărea sau se vor retrage în locuri mult mai puțin populate.

Până atunci însă, atât casele, cât și împrejurimile sunt invadate de gâze și deranjează pe toată lumea cu prezența lor într-un număr atât de mare. Pentru moment, nu se știe exact cât va dura acest fenomen și când se vor retrage pentru că temperaturile ridicate care continuă să se arate în termometre sunt cele care le țin pe acestea în zonă.

Din cauza schimbărilor climatice, a temperaturilor ridicate şi schimbări bruşte de climă, specia aceasta de cocinelit s-a înmulţit necontrolat. Este vorba de o specie invazivă provenită din Asia. Ele s-au pregătit de iernare, aceste călduri schimbându-le ciclu biologic păcălindu-le crezând că a început un nou sezon“, a declarat Gabriel Herlo, biolog, despre fenomenul în cauză.

Fiind atât de multe, oamenii încep să își iasă din minți pentru că le simt peste tot și ei susțin că acestea încep chiar și să înțepe.

Fenomenul s-a manifestat atât de agresiv în Lipova unde primarul a și contactat deja firma de dezinsecție cu care are orașul contract, dar și în orașul Pecica. În cursul zilei de astăzi ar trebui să se ia primele măsuri în orașul Lipova și să se dea cu soluție mai ales în apropierea pădurilor. De asemenea, primarul a mai declarat și că „De foarte mulţi ani nu s-au mai stropit pădurile. Intră în casele oamenilor, nu pot să stea cu uşa, geamurile deschise“.

Specialiștii mai spun și că „ele nu fac niciun rău, nici la viețuitoare, nici la plante, ci din contră. La prânz, se soresc, stând la căldură, pentru a-și crește temperatura corpului. După părerea mea e greșit să fie stropite cu insecticide, pentru că buburuzele sunt doctori fitosanitari, mănâncă dăunătorii, ajutând culturile să nu fie afectate de afiude“, dar deocamdată, ceea ce simt localnicii nu este neapărat ajutorul pe care îl primesc din partea buburuzelor, cât deranjul pe care îl provoacă acestea în momentul în care se strecoară peste tot.

Recomandările redacției