Statisticienii români au realizat de început de an, o situație statistică privind cifra de afaceri, pe județe, comparativ cu acum șapte-opt ani. Județul nostru se află printre județele aflate pe creștere economică, cu o evoluție bună.
Datele oficiale arată că, județul Arad se clasează printre primele județe din țară la capitolul evoluție economică, comparând situația cifrei de afaceri din 2008 – când criza economică începea să facă ravagii, cu cea din 2015, dar și cu situația actuală.
Creșterea economică este determinată atât de investiţiile companiilor cu sedii în județ, cu afaceri în ţară, dar mult şi datorită concernelor străine. Față de 2008, cifra de afaceri a crescut la Arad mult.
Numai la finalul anului 2015, cifra de afaceri din județul nostru era de 25,9 miliarde de lei, cu 136 la sută mai mare decât în 2008. În ultimii ani, în special datorită dezvoltării industriale, cifra de afaceri a crescut și mai mult.
La nivel de țară, după cum menționează reprezentanții Institutului de Statistică, creşterea importantă a cifrei de afaceri vine din motoarele industriei – Argeş (209 %), Arad (136 %), Sibiu (122 %), Timiş (109 %) –, unde domină industria auto şi a componentelor auto, dar și din alte domenii, precum comerțul. Sunt județe în care cifra de afaceri nu a crescut prea mult, aproape stagnat ori, chiar a scăzut.
Industria este motorul economic puternic
Datele oficiale arată că, în județul nostru, companiile din industrie produc ceva mai puțin decât în 2017. Cu toate acestea însă, sunt pe profit. Producția industrială realizată în 11 luni ale anului trecut a înregistrat o scădere de 3,7 la sută, comparativ cu aceeași perioadă din 2017. Valoarea cifrei de afaceri a întreprinderilor cu activitate principală în industrie – piața internă și externă, a înregistrat o creștere de aproape 5 la sută față de acum doi ani.
Nu pare mult la prima vedere însă, aceste date arată că, societățile și marile concerne industriale au activitate profitabilă.
Deși cifra de afaceri a companiilor a crescut, semn că există cerere și profit, arădenii câștigă mai prost decât angajații din alte județe. Și asta în contextul situa­ției de pe piața muncii. Sunt multe oferte de angajare, dar și multă forță de muncă disponibilă.
Câteva date legate de productivitatea muncii arată că, în România, productivitatea per angajat, la început de 2018, era la 65,3% din media europeană, potrivit datelor Eurostat.
Cu toate acestea, în ce privește numărul de ore lucrate, românii sunt în clasamentul celor mai harnici muncitori.

Recomandările redacției