Aradul are tot mai mulţi pensionari, în timp ce salariaţii se împuţinează

0
145

casa pensiiStatisticile sociale pentru judeţul nostru sunt îngrijorătoare. În timp ce Aradul a pierdut mii de salariaţi, categoria care aduce venituri la bugetul statului, numărul pensionarilor a crescut. Peste 5.000 de arădeni şi-au depus dosare de pensionare anul trecut astfel că, balanţa înclină tot mai mult pentru categoria pensionarilor, iar greul, pe umerii angajaţilor.

Potrivit evidenţelor statistice, Aradul are aproape 118.000 de pensionari, din care, 101.884 sunt pensionari din sectorul de stat şi aproape 9.500, pensionari din sectorul agricol. Casa de Pensii a înregistrat anul trecut aproape 5.500 de noi dosare de pensii, faţă de 3.740 acum doi ani. De asemenea şi numărul cererilor de recalculare a pensiilor s-a dublat într-un an de zile. În 2012, Aradul avea 100.537 de pensionari de stat, iar în 2013, cu 1.347 mai mult, adică 101.884.

Evidenţele Casei Judeţene de Pensii au mai arătat că, 11.726 de vârstnici din judeţ primesc o indemnizaţie socială de doar 350 de lei. O altă categorie este cea a pensionarilor de invaliditate, în Arad, 14.167 la număr, în scădere faţă de anii precedenţi.

În concluzie, printr-o simplă comparaţie a numărului pensionarilor, cu efectivul salariaţilor arădeni – de peste 119.207 la începutul lunii martie a anului – reiese că, nici 1.500 de arădeni nu fac diferenţa între cele două categorii. Cu alte cuvinte, arădenii care aduc bani la bugetul statului sunt cu doar câteva sute mai mulţi decât cei care îşi încasează acum drepturile financiare, pentru anii de muncă. În aceste condiţii, fără cunoştinţe economice de speciallitate se poate spune că, sistemul nu va mai putea fi sustenabil pentru mult timp.

Trecând la categoria contribuabililor, la începutul acestui an, CJP Arad avea înregistrate 1.902 persoane asigurate pe bază de contract de asigurare, ceea ce a însemnat încasări totale pe 2013 de peste 4,41 de milioane de lei.

Instituţia a avut 455 de litigii anul trecut, atât cu pensionari cât şi cu persoane juridice. Dintre acestea, numai 277 de cauze au fost soluţionate. În 179 de litigii, instanţa a dat dreptate Casei Judeţene de Pensii, în timp ce, alte 98 de cauze au fost soluţionate în favoarea reclamanţilor. Mai precis, în doar 20 la sută din litigii, instanţa a dat dreptate vârstnicilor. Totuşi, un număr de alte 178 de cauze se află pe rolul instanţelor de judecată. Cât priveşte executarea silită, anul trecut, CJP a declanşat procedura ori a menţinut-o pentru un număr de 101 debitori persoane fizice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.