Arestări în masă în Turcia: aproape 80.000 de oameni încarcerați

0
311

 

Valul de arestări continuă în Turcia după puciul eșuat din 2016, când mai mulți oameni din structurile de forță au încercat să răstoarne regimul. De atunci președintele țării Recep Tayyip Erdogan îl acuză pe clericul Gulen că a orchestrat întreaga operațiune și cere extrădarea sa din SUA. Americanii sunt fermi pe poziție și refuză extrădarea. Potrivit ultimelor informații publicate de CNN Turk și reluate de Reuters Turcia a ordonat arestarea a 1.112 persoane suspectate că ar avea legături cu reţeaua clericului musulman Fethullah Gulen, informează Agerpres.

CNN Turk a informat că operaţiunea se concentrează pe capitala Ankara, însă se desfăşoară şi în 76 de provincii. Peste 77.000 de persoane au fost reţinute, aşteptând să le înceapă procesul după tentativa de lovitură de stat din 2016. Autorităţile au suspendat sau concediat în jur de 150.000 de persoane care lucrează la stat. Ankara a cerut în repetate rânduri ca SUA să îl extrădeze pe Gulen, el locuind într-un exil autoimpus acolo din 1999.

Criticii lui Erdogan îl acuză pe preşedintele turc că se foloseşte de tentativa de lovitură de stat pentru a justifica măsuri de represiune împotriva opoziţiei. Autorităţile turce susţin că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la securitatea naţională.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.