Muzica și dansurile populare sunt două elemente definitorii pentru ceea de înseamnă obiceiurile și tradițiile românești, iar comunitățile care doresc să-și  păstreze identitatea își formează ansambluri de dansuri, astfel jocul strămoșesc este păstrat și transmis din gene­rație în generație. Comuna Păuliș nu face excepție, aici desfășurându-și activitatea un ansamblu de dansuri populare, Armonia Mureșană care are două grupe, de seniori și de juniori, coordonate și instruite de instructorul de dansuri populare Radu Rașca. „Ansamblul a fost înființat în urmă cu 14 ani. De-a lungul timpului, a avut parte de tineri foarte talentați care au dorit să ducă mai departe tradiția. În momentul de față ansamblul are două grupe, una de seniori și una de juniori. Dacă la grupa de seniori avem șapte perechi, la juniori avem nu mai puțin de 14 perechi, semn că cei mici sunt dornici să păstreze și apoi să transmită mai departe obiceiurile strămoșești”, a declarat instructorul Radu Rașca.
Repertoriul ansamblului cuprinde dansuri locale, cum ar fi „Soroc de Sâmbăteni”, „Dans local de Sâmbăteni”, dar și dansuri din Banat, de pe Someș și din toată zona Aradului.
Mulți dintre copiii care fac parte din grupa de juniori au moștenit talentul de la părinți, care au făcut la rândul lor parte din ansamblu. Dar, după cum se știe, talentul nu reprezintă o garanție a reușitei, nefiind suficient să fii talentat pentru a reuși într-un domeniu. Dar dacă talentul este însoțit de muncă, rezultatele încep să se vadă. „Cu fiecare grupă avem repetiții de câte două ore, de două ori pe săptămână, repetiții care se desfășoară la Căminul Cultural Sâmbăteni”, a mai spus Radu Rașca.
Premii la „Autentic Fest”
De menționat că la ediția de anul trecut a concursului „Autentic Fest”, atât cei mari, cât și cei mici au obținut premiul I la Secțiunea „Ansambluri de dansuri”. Mai mult, în cadrul aceleeași competiții, solista instrumentistă Raluca Rașca, care cântă la vioară, care a obținut premiul al II-lea.
De altfel, mai trebuie spus că în cadrul ansamblului există și un grup vocal coordonat de solista Maria Rașca și o orchestră dirijată de Constantin Purcel.  „În ceea ce privește planurile de viitor, dorim să participăm în continu­are la festivaluri și concursuri, atât din județ, cât și din afara județului, să ducem cu mândrie peste tot tradiția dansului popular local de la Păuliș. În încheiere, aș vrea să mulțumim Primăriei, în special domnului primar Turcin, pentru sprijinul acordat și părinților copiilor, care ne susțin”, a încheiat Radu Rașca.
În ceea ce-l privește, primarul Ioan Turcin are numai cuvinte de laudă la adresa ansamblului.
„Nu putem decât să ne mândrim cu faptul că avem un ansamblu de dansuri populare care contribuie la păstrarea tradițiilor din zonă și sperăm că și pe viitor, acesta va reuși să ducă mai departe obiceiurile moștenite din vechime”, a declarat primarul Ioan Turcin.

Recomandările redacției