Reprezentanții arădeni ai Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România au participat, în perioada 13.03.2019-15.03.2019, la prima sesiune de instruire cu privire la politici publice din cadrul proiectului „Servicii medicale îmbunătățite calitativ printr-o nouă politică publică privind valorile profesiilor de asistent medical și moașă – POLMED”, care a avut loc la Sinaia.

OAMGMAMR a început deja implementarea proiectului în cauză în data de 28 iunie 2018. Obiectivul principal al acestuia constă în dezvoltarea unui set de valori profesionale fundamentale pentru asistenți medicali și moașe, în beneficiul relației personal medical-pacient. Obiectivele secundare ale acestuia urmăresc creșterea capacității organizației de a formula propuneri de politici publice în sectorul medical și derularea unui proces participativ de elaborare a unei propuneri de politică publică alternativă care face referire la profesiile de asistent medical și moașă.

În perioada 13.03.2019 -15.03.2019 a avut loc la Sinaia prima sesiune de instruire cu privire la politici publice organizată în cadrul proiectului, la care au participat 15 reprezentanți ai Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România din județele Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Caraș Severin, Hunedoara, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița Năsăud și Maramureș. Procesul de învățare, bazat pe dialog, interactivitate, brainstorming și lucru în echipă, a avut ca scop dezvoltarea abilităţilor necesare pentru a identifica probleme, a articula politici bine formulate şi pentru a furniza soluţii de politică publică și identificarea de tehnici şi instrumente care să stimuleze participarea sectorului nongovernmental în procesul politicilor publice”, susțin reprezentanții OAMGMAMR.

Rezultatele așteptate vizează elaborarea unei analize a politicilor publice europene cu privire la valorile profesiilor de asistent medical și moașă, realizarea unei anchete a situației actuale din România referitoare la valorile profesiilor de asistent medical și moașă prin implicarea a 200 de asistenți medicali și moașe selectați la nivel național, precum și instruirea unui număr de 45 de asistenți medicali și moașe în conceperea și evaluarea de politici publice. Rezultatul final așteptat al proiectului este dezvoltarea unei politici publice alternative cu privire la valorile profesiilor implicate.

Mai trebuie menționat că Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020, Axa prioritară 1: Administrație publică și sistem judiciar eficiente, Obiectivul Specific 1.1: Dezvoltarea și introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică ce optimizează procesele decizionale orientate către

cetățeni și mediul de afaceri în concordanță cu Strategia pentru consolidarea administrației publice 2014 – 2020.

Proiectul se va implementa pe o perioadă de 16 luni, respectiv iunie 2018 – octombrie 2019, și are o valoare totală de 999.853,36 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă reprezintă 979.856,29 lei, iar contribuţia Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România fiind de 19.997,07 lei.

Recomandările redacției