caloriferA ajuns deja un fapt arhicunoscut că locatarii apartamentelor în care sunt montate repartitoare de costuri la încălzire plătesc mai mult decât cei care nu au făcut această investiţie. Asta, în condiţiile în care, în cazul apartamentelor contorizate, confortul termic are mult de suferit, din cauză că oamenii încearcă să facă economie, pentru a nu fi nevoiţi să scoată sume şi mai mari din buzunar. Astfel, conform reprezentanţiilor Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA), în ultimii ani, a avut loc un proces de decontorizare masivă. „Blocurile în care au fost montate repartitoare au plătit cu aproximativ 40% mai mult decât cele fără repartitoare. Acum, tendinţa este de a renunţa la repartitoare, cu toate că există o directivă a UE care vorbeşte de contorizare inteligentă. Legea de eficienţă energetică, care este în fază de pro­iect, întocmită în baza Directivei UE de eficienţă energetică nr. 27/2012 reia problema contorizării, dar fo­loseşte termenul de contoare inteligente. Am vrea să vedem care sunt aceste contoare inteligente, că despre eficienţa contoarelor folosite ne-am convins, mai ales în blocurile nereabilitate termic. Dacă în 2010, gradul de contorizare pe ţară era de aproximativ 40%, date furnizate de ANRSC într-o întâlnire cu Liga Habitat, acum se manifestă fenomenul de decontorizare, asta în primul rând din cauza preţului prohibitiv al energiei termice. Când expiră contractul cu firma care se ocupă de contoare, oamenii pur şi simplu nu-l mai reînnoiesc”, a declarat Vasile Arion, prim-vicepreşedintele ULALA. Acesta mai spune că ideea de a monta repartitoare este binevenită, pentru că în mod normal, fiecare ar trebui să plătească cât consumă. „În blocurile noastre se uită că exis­tă transferuri de căldură de la apartamentele încălzite la cele ne­încălzite, astfel încăt cel care func­ţionează cu repartitoarele la maxim îşi încălzeşte vecinii. În urma aces­tui transfer, cei care fac economie pe spatele persoanelor care locuiesc lângă ei, vor avea 15-17 grade în apartamente. Montarea repartitoarelor, devenită obligatorie prin lege, înainte de reabilitarea termică a fost prematură. La noi nu sunt îndeplinite condiţiile normale pen­tru contorizare”, a continuat Arion. În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii CET Hidrocarburi susţin că nu au o evidenţă strictă a blocurilor care sunt contorizate, dar din informaţiile pe care le deţin, în ultimul sezon, 49 de asociaţii de proprietari din municipiu au renunţat la repartitoare.
Suprafeţe radiante diferite, costuri similare
Alte nemulţumiri ale arădenilor, atunci când sunt nevoiţi să-şi plătească căldura vizează faptul că nu există criterii clare pentru calcularea sumei pe care o are de dat fiecare. „O rudă de-a mea la două camere avea acum câţiva ani repartitoare de căldură. În casă erau 16-17 grade Celsius, iar factura doar la căldură trecea de 500 de lei. Şi asta acum cinci ani şi mai bine. Între timp, locatarilor… le-a venit mintea la cap şi au renunţat la repartitoare. Acum factura la căldură este de circa 300 de lei, dar tempereatura este de 21-22 de grade Celsius. Să nu spuneţi că acum se consumă mai puţină energie termică. Asta iarna trecută, că acum sunt 26 de grade. Pe de altă parte, eu am două camere şi 19 elemenţi de calorifer în tot apartamentul. Părinţii mei au 32 de elemenţi de calorifer şi deosebirea ca preţ dintre facturi este aproape nesemnificativă. Or, între 19 elemenţi şi 32 de elemenţi este o diferenţă enormă. În fond e ca la o maşină, dacă ai un motor de 1.800 centimetri cubi ai un consum, iar dacă ai 3.000 de centimetri cubi ai cu totul alt consum. De aceea eu cred că acestea sunt doar câteva exemple pe care le-am văzut cu ochii mei. Asemenea discrepanţe sunt cu sutele în tot Aradul”, ne scrie un cititor.
Vasile Arion susţine că factura de la încălzire se face în funcţie de suprafaţa utilă încălzită şi nu după numărul de elemenţi. Acesta a ţinut însă să precizeze sunt cazuri în care acest calcul se poate face şi în funcţie de suprafaţa radiantă. „Reprezentanţii unor asociaţii mai obişnuiesc să regleze nivelul căldurii de la contorul de branşament, reducând agentul termic la intrare, sau chiar încălzind total, în funcţie de temperatura externă”, afirmă prim-vicepreşedintele ULALA.
În aceeaşi ordine de idei, angajaţii CET-Hidrocarburi susţin că în situaţia în care se face o comparaţie între imo­bile diferite, trebuie avute în vedere mai multe aspecte. „Pot fi imo­bile cu repartitoare sau fără repartitoare, izolate termic sau neizolate, imobile cu apartamente de­conec­tate legal sau ilegal şi imobile în care nu sunt repartizate, conform reglementarilor legale părţile comune pentru apartamentele deconectate”, afirmă reprezentanţii CET-H.

  • A.Pop spune:

    Sistemul centralizat trebuie desfiintat ! Asta e calea de urmat !

  • IO spune:

    Stau la Podgoria si plateam 900 lei doar caldura anu trecut cu repartitoare si cadura mergea doar in sufragerie. NU se poate asa ceva!!!!!!!! Si prieteni de-ai mei care nu aveau repartitoare plateau jumate cat mine si aveau caldura. Multumesc lui Dumneazeu ca am scapat de HOTII de la TECHEM!!!(acum am centrala pe gaz 255 lei pe 2 luni)

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției