• În timp ce Primăria organizează petrecere după petrecere, țânțarii atacă în haită
  • Țânțarii s-au înmulțit în așa hal încât atacă ziua în amiaza mare.
  • Zonele de case de pe malul Mureșului sunt cele mai afectate.
  • Autoritățile sanitare ar trebui să se (auto)sesizeze și să ia măsuri împotriva edililor care își bat joc de noi.

Am citit recent cu stupoare că o firmă arădeană, un sereleu, se ocupă de stârpirea țânțarilor în orașul de pe Bega, Timișoara, la care le place oficialilor noștri să se raporteze din când în când. Primarul Robu, a găsit soluția prin care să combată aceste insecte care fac viața imposibilă zecilor de mii de arădeni, iar în orașul de pe Mureș țânțarii fac legea. În timp ce în Timișoara se fac stropiri contra țânțarilor încă din luna mai, la Arad nu cred să se fi făcut vreuna, sau dacă s-a făcut s-a făcut cu… apă de ploaie! La fel s-a întâmplat și anul trecut când stropirile contra acestor insecte nesuferite ori nu s-au făcut deloc în unele zone ori s-au făcut doar pe hârtie, pentru a justifica niște cheltuieli, dar cert este că dacă s-au făcut nu au avut efectul scontat… În aceste condiții țânțarii s-au înmulțit în așa hal în ultimii ani încât atacă în „haită” chiar și ziua în amiaza mare! Vorbesc în special despre zonele în care sunt case, cum este și cartierul din imediata apropiere a Pieței Mari, numit Drăgășani. Fiind amplasat pe malul Mureșului, aproape de apă, casele din acest cartier sunt invadate an de an de tot mai multe înaripate cu nesuferitele lor ace. Acest fapt se datorează, evident, lipsei de deratizări pe care edilii orașului nu catadicsesc să le facă! Locuitorii de pe străzile Remus, Badea Cârțan, Trandafirilor, Iakob Cardoș, Bârsei, Remus, Dornei, Primăverii, Cuza Vodă, Mărgăritar, Minervei, Clopoțeilor și multe altele, pur și simplu sunt terorizați de numărul tot mai mare al țânțarilor.
Ziua în amiaza mare e imposibil să ieși pe terasă
O spun în cunoștință de cauză, având în vedere că locuiesc în această zonă de mult uitată de oficialitățile Aradului… E imposibil să ieși ziua în amiaza mare pe terasă sau în curte fără să ai îmbrăcăminte care să-ți acopere toate părțile corpului! Seara, nici nu mai vorbesc… În așa hal s-a ajuns în această zonă, în care plătim impozite foarte mari care nu se regăsesc în investiții în acest cartier. Nici străzi asfaltate, nici trotuare, canalizările sunt făcute în dorul lelii, cu mizerie și câini vagabonzi care bântuie printre trecători… Un tablou întregit în ultimii ani, pentru că sitauația persistă de câțiva ani, de țânțarii care țin oamenii sechestrați în case! Nu e normal – în mileniul trei (!!!) – ca Primăria să nu găsească bani pentru stârpirea țânțarilor care atentează chiar la sănătatea arădenilor. Spun asta având în vedere bolile pe care le pot răspândi înaripatele dotate cu nesuferitul ac, boli care pot răspândi fel și fel de viruși, inclusiv temutul Zika! Dacă am înțeles eu bine, în Timișoara cheltuielile pentru stropiri împotriva țânțarilor sunt foarte mici, undeva la câteve zeci sau sute de lei pentru un hectar și firma arădeană a fost contractată prin negociere directă, invocându-se starea de necesitate urgentă, sau așa ceva… La noi, din câte am aflat din surse din cadrul Primăriei, nici acum nu s-a găsit o firmă cu care să se încheie contractul de prestări servicii! Sau…mai grav, nu au ajuns la o în­țelegere! Și suntem la jumătatea anului, la jumătatea verii, când țân­țarii sunt cel mai activi! Să nu faci nici o stropire împotriva țânțarilor până în luna iulie, e ceva de neconceput! Iar dacă, prin absurd, cei de la Primărie vor zice că au făcut, e și mai grav!…
Bani cheltuiți pe bairamuri
Nu pot să nu amintesc, în context, despre desele petreceri, bairamuri, zile festive sau festivaluri pe care le organizează Primăria Arad, cheltuind bani cu nemiluita. Pentru chefuri se găsesc bani, dar pentru protejarea sănătății arădenilor nu! Chiar nu e de glumă! În plină vară să fi nevoit să te adăpostești de țânțari prin case, când afară e cald și bine, e de neconceput, de… noaptea mințiii! Chiar nu credeam că voi ajunge să scriu vreodată despre acest flagel! Și nu folosesc cuvinte nepotrivite pentru a reda drama locuitorilor din zonele menționate… Am auzit că mulți din cei din zonă au de gând să intre în grevă fiscală, să nu mai plătească nici o taxă la o instituție, Primăria Arad, care nu ia cele mai elementare măsuri pentru protejarea sănătății lor! Cred, pe de altă parte, că autoritățile sanitare ar trebui să se (auto) sesizeze și să ia măsuri împotriva edililor care își bat joc de noi. E foarte simplu de constatat situația prezentată. Trebuie doar să veniți în cartier pentru câteva ore, dar atenție cum vă îmbrăcați… Țânțarii atacă în haită!…
Florin Truț

Recomandările redacției