Trăim într-o societate care deși se pretinde deschisă, încă pune etichete. Trăim timpuri în care deși există atâta varietate în tot și în toate, încă avem tipare fixe și standarde când vine vorba de concepții, aptitudini, tendințe…și desigur, de frumusețe.

Dacă peste hotare, oameni care au trecut prin diferite traume au reușit să devină  speakeri motivaționali și antrenori personali cu acte-n regulă, în materie de experiență de viață, la noi aceste abilități nu sunt încă bine exploatate. Sunt oameni care emană energie poztivă în ciuda încercării prin care trec și o împărășesc necondiționat celor din jur.

Un astfel de om este Lidia Leahu, o tânără arădeancă care se poate mândri că, la cei 32 de ani ai săi a devenit un ambasador pentru persoanele care suferă de diferite boli, dar și unul dintre puținele fotomodele cu dizabilități din țara noastră. Spunem „cu dizabilități“ doar pentru a ne conforma termenului folosit uzual, întrucât din contră, Lidia este o persoană cu…foarte multe abilități. Deține un master în Buget Public, Piețe Financiare şi Bănci,  iubește arta, scrie poezii și este pasionată de modelling.

Lupta cu boala, lupta cu prejudecățile

Și-a transformat dizabilitatea, într-o abilitate, dând sorții la schimb suferința, pentru darul de a-i putea sprijini pentru alții. Astăzi, vorbește în numele celor care au trecut prin experiențe greu de imaginat și încearcă să schimbe idei preconcepute, în gânduri pozitive. Pentru că lumea are nevoie de asta.

Lidia Leahu suferă de distrofie musculară progresivă de la 14 ani, o boală cruntă, greu de acceptat. Boala a progresat mai repede în primii ani, astfel că după mult chin, tânăra a ajuns în scaun rulant. „Au fost perioade extrem de grele, dar cu timpul mi-am acceptat condiția. M-am considerat un om normal, fapt care a făcut ca să fiu percepută și de majoritatea celor din jur tot așa. Asta vreau să reușesc să transmit pentru persoanele care suferă de dizabilități. Și vreau ca oamenii să înțeleagă că și noi putem face multe“, spune Lidia.

Până să poată să ajungă să-și trateze cu un soi de ironie boala, a trecut prin clipe grele. Este extrem de activă pe rețelele de socializare, locul unde și-a câștigat multă simpatie și admirație. Lidia a postat acum câteva luni câteva cuvinte care au surprins profund. De o franchețe dezarmantă și cu darul înțelepciunii la ea, Lidia a vorbit despre faptul că: „boala mea a ajuns la vârsta majoratului“. Nu a vorbit despre neajunsuri, ci despre cum reușește să meargă mai departe încercând să ia ce e mai frumos de la viață. De atunci, au urmat multe postări care au încălzit suflete, care au inspirat curaj.

Din dorința de a se implica pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru tinerii care pe fondul unor probleme, trec prin momente grele, Lidia a înființat o  asociație. „Sunt președintele asociației «Abilidy», asociație prin care se derulează două proiecte în școli, până la sfârșitul anului 2019, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Arad. Vorbesc despre proiectul: „Abilitate înainte de toate», prin care încerc să îi informez și ajut pe tineri în a fi precauți și atenți la sănătatea lor. De asemenea, promovez desigur mesajul de a nu exista prejudecăți. Am derulat proiectul în școli din municipiu și județ. Practic am avut seminarii motivaționale“, spune Lidia.

Vorbește tinerilor arădeni

Cea de a doua campanie este una care le sună mult autorităților: „Pe drumul meu!” și are sloganul „Fă ca pe acolo pe unde treci tu, drumul meu să fie mai ușor!”. „Campania se adresează autorităților, persoanelor publice și antreprenorilor, pe care îi invit să se așeze măcar pentru câteva minute într-un scaun rulant și să facă un tur al localității din care sunt, pentru a vedea cu ce se confruntă persoanele cu dizabilități. Nu există acces în cabinete medicale, multe în farmacii, în restaurant ori magazine. Cel care a acceptat provocarea primul este Marius Manole“, explică tânăra.

Tânăra extrem de deschisă vorbește și despre lupta cu depresia, o luptă pe care o duc de cele mai multe ori persoanele care suferă de diferite dizabilități.

„Eu cred în puterea cuvântului. Dacă gândești și spui ceva, se poate îndeplini. Mi se spunea «poeta» pentru că îmi plăcea de mult să scriu, dar acum chiar compun poezii“, spune Lidia. Tânăra a scris mai multe poezii pe care le împărtășește celor dragi, celor din jur de fiecare dată.  Are un blog unde se regăsesc și alte povești ale unor persoane care încearcă să ducă o viață normală, în ciuda bolilor și greutăților de care suferă.

 „Frumuseţea e în noi, nu în aparenţe!“

Lidia a fost înzestrată de la natură cu trăsături fizice deosebite, însă nu a putut deveni model din cauza dizabilității. Lidia Leahu a fost cooptată într-un proiect inedit care desființează tiparele și ideile preconcepute. Pe lângă puternicul mesaj: „Frumuseţea e în noi, nu în aparenţe!“ și scopul de militare pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, proiectul are menirea să arate frumosul unde, din păcate, mulți nu îl văd.

Asociaţia Open Your Heart derulează în țară proiectul „Atipic Beauty“ supported by Alin Gălăţescu”, cu ediții de fashion show în țară, ale căror protagoniste sunt persoane cu dizabilități. Conceptul este unul inedit, evenimentele cuprinzând o defilare a 12 modele – persoane cu dizabilități, însoțite fiecare de câte o persoană publică.

Lidia se pregătește pentru ediția ce va avea loc pe 10 martie, la Iași. Până acum a mai prezentat creații deosebite ale unor designeri cunoscuți, la evenimente în Cluj, București, Târgu Mureș. „Pe podium vor fi 12 persoane cu dizabilități și 12 persoane publice din orașul în care are loc ediția. De asemenea, creațiile aparțin unui număr de 12 designeri. Pe podium, fiecare vom spune câteva cuvinte. Mesajul este să-și deschidă inima pentru «Atipic Beauty». În toamnă din câte știu va fi organizat un show și la Timișoara, deci mai aproape de casă.“, povestește Lidia Leahu.

Lidia a primit săptămâna aceasta diploma de excelență „Arădeni cu care ne mândrim“, din partea Consiliului Județean.

 

Recomandările redacției