Persoanele eliberate din Penitenciarul Arad în baza Legii recursului compensatoriu au fost condamnate pentru diverse infracțiuni săvârșite cu sau fără violență, un număr de 12 deținuți executând pedepse pentru infracțiuni de omor. Niciunul dintre cei 12 eliberați nu s-a reîntors în penitenciar. Legea despre care s-a vorbit în mod exhaustiv în spațiul public, ca şase zile să fie considerate executate la 30 de zile de ispășire a pedepsei în condiţii neco­respunzătoare, a produs efecte și la Arad. În
cursul anului 2018, au fost puși în libertate nu mai puțin de 271 de deținuți. De menționat că aproximativ 50 dintre aceștia nu sunt condamnați definitiv, astfel nu li se poate atribui apelativul de „infractor”, fiind vorba despre persoane arestate preventiv – care fie au fost mutate în altă unitate fie au fost puse în libertate. Dar revenind la cei care și-au primit condamnările definitive, situația se prezintă astfel: cei eliberați condiționat sunt în număr de 123, dintre care 26 recidiviști, în vreme ce eliberate la termen sunt 99 de persoane, dintre care 41 recidiviști. Astfel, nici mai mult nici mai puțin de 222 de persoane au beneficiat de legea recursului compensatoriu.
De menționat este faptul că, în mod real, deținuții care într-adevăr au beneficiat de controversata lege, sunt cei care au fost eliberați la termen (n.r. – 99 de persoane private de libertate), pentru că în cazul celeilalte categorii – 123, într-adevăr aceștia ajung cu un anumit număr de zile mai repede la Comisia de elibe­rare, însă asta nu le garantează punerea în
libertate. Penitenciarul Arad, unul dintre cele mai moderne din țară, dispune de celule de 17 m2, a câte patru paturi fiecare, astfel că se „înscrie” în condițiile impuse României de către Uniunea Europeană, deoarece fiecare deținut beneficiază de cel puțin 4 m3 ( n.r. – 4 metri cubi de aer per persoană încarcerată).
„Cu Legea recursului compensatoriu lucrurile sunt nuanțate, pentru că ele trebuie luate de la caz la caz. La unitatea noastră avem condiții proprii, dar ei executând pedeapsa în alte instituții, unde au fost condiții necorespunzătoare, au fost instituite acele comisii. Așa s-a stabilit și s-a dat ordinul de Ministru, astfel că li s-au acordat zilele acelea. De exemplu, deținuți care nu au avut probleme de comportament, ei au beneficiat să spunem de 250 de zile de diminuarea pedepsei și au intrat în Comisia de eliberare mai devreme cu 250 de zile. Comisia de eliberare i-a analizat și a decis că persoanele respective au un trecut infracțional consistent și le-a dat o amânare de un an, spre exemplu.
Astfel, devine irelevant recursul compensatoriu, devine irelevantă folosirea la muncă și zilele câștigate în muncă, precum și participarea la activități de școlarizare care generează câștig. Sunt mai multe ca­tegorii, dar sigur, dacă e să o luăm în termeni simpli, câți au beneficiat de recursul compensatoriu, atunci sunt circa 200, câți s-au eliberat anul trecut. Însă, câți au plecat efectiv și au beneficiat de Legea recursului compensatoriu sunt cu mult mai puțin și sunt de regulă cei care au dus pedeapsa în termen. Ne-am uitat tot așa pe o statistică, ca o curiozitate la nivelul lunii ianuarie. Din cei 222 câți au fost puși în libertate, patru au mai revenit în sistemul penitenciar”, a declarat Dan Halchin, directorul Penitenciarului de Maximă Siguranță Arad. Trebuie spus că și din rândul persoanelor eliberate la termen, cei care nu și-au ispășit pedeapsa în condiții improprii prin alte închisori (de exemplu, au fost încarcerați doar în Penitenciarul Arad), nu beneficiază de o eliberare mai rapidă.

Recomandările redacției