Flagelul pestei porcine se extinde cu o repreziciune, iar autoritățile i-au măsuri mai mult sau mai puțin eficiente. Judeţul Arad avea până la jumătatea săptămânii, un număr de 11 focare confirmate în gospodăriile populaţiei şi 33 de cazuri la mistreţi. Desigur, mai existau și suspiciuni.

După ce miercuri, în cadrul ședinței CLCB se hotăra ca toți porcii din satul Cintei să fie sacrificați, din cauza focarelor de pestă porcină, alte măsuri sunt luate de autorități pentru alte localități. Dacă Pecica și-a ținut Praznicul de Pită Nouă fără învoire de la DSV, administrația comunei Șimand s-a văzut nevoită să se conformeze. După ce s-au pregătit, au chemat producători și au invitat soliști și ansambluri de muzică, Zilele Comunei Șimand s-au anulat. Evenimentul urma să înceapă chiar vineri și să se încheie duminică.

Autoritățile gestionează cum știu pesta, iar unele dintre măsuri au dat bătaie de cap adminisrațiilor locale, care în această perioadă din an organizează o serie de sărbători câmpenești. Primăriile care sunt în zonele periculoase, aproape de focarele de pestă au stat pe gânduri dacă să organizeze sau nu praznice, întrucât cei de la Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu le-au dat aviz pozitiv.

Nu știm cât efect pot avea aceste interdicții, în vreme ce, la sărbătorile comunelor, nu se pregătesc mâncăruri din carnea gospodarilor, ci din carne atent verificată. Mai mult, în unele locuri se servesc mai mult produse de panificație și răcoritoare. Însă, cu toate acestea, autoritățile nu își asumă riscuri, chiar dacă asta pune în situații neplăcute primarii din județ, care au plătit pentru organizarea sărbătorilor locale. „Pregătisem Zilele comunei Șimand pentru vineri, sâmbătă, duminică, în acest final de săptămână. Am fost însă anunțat de reprezentanți ai Prefecturii Arad, că trebuie să anulez festivitățile, deoarece localitatea noastră se află în zona de risc crescut de contaminare cu pestă porcină africană“, a spus Florin – Liviu Dema, primarul comunei Șimand.

Nu este singura localitate care a trebuit să își anuleze orice pregătire pentru sărbătoare, întrucât și administrației Felnac i s-a dat interdicție pentru organizarea vreunei acțiuni.

„Da, am fost nevoiți să solicităm anularea Zilelor comunei Șimand, din cauza riscurilor pe fondul situației de la Nădab. Bineînțeles că, la aceste sărbători nu se consumă decât preparate atent verificate. Nu de aici ar veni problemele. Ci pentru faptul că, la aceste sărbători câmpenești este aglomerație, vine multă lume din alte zone ale județului, fapt care ar putea crea cu adevărat probleme“, s-a rezumat a susține directorul DSVSA. Arad, dr. Viorel Agud.

De reamintit că au fost primării care au sfidat directivele DSV și anume Primăria Pecica, Praznicul de Pită Nouă de aici fiind organizat fără probleme, în weekendul trecut. Și asta, în condițiile în care, la Pecica fusese depistat focar de pestă cu puțin timp înainte de praznic.

Flagelul pestei se extinde

La Arad numărul focarelor noi a crescut, iar satul Cintei – Zărand va rămâne fără porci.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, pe 20 august, că există 950 de focare de PPA la porci domestici, la nivel de țară.

Cele 950 de focare de PPA evoluează în 283 de localităţi din 22 de judeţe. În alte cinci judeţe există doar cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 428.744 de porci afectaţi de boală şi există 1.845 de cazuri la mistreţi.

În urmă cu aproape două săptămâni, pe 8 august 2019, potrivit ANSVSA, flagelul pestei evolua în 231 de localităţi din 23 de judeţe, cu un număr de 746 de focare (dintre care 4 focare în exploataţii comerciale şi 2 focare în exploataţii de tip A).

Cât privește măsurile stabilite de autorități, instituțiile reprezentate în Centrului Local de Combatere a Bolilor anunță eforturi pentru împiedicarea răspândirii virusului, protejarea marilor ferme și asigurarea aprovizionării populației cu carne de porc. Vânătoarea porcilor mistreți din zonele unde a fost identificată prezența virusului pestei porcine africane continuă.

Proprietarii pot doar să spere să nu le fie afectate gospodăriile și să fie despăgubiți, în caz că vor rămâne fără animale.

Recomandările redacției