Pentru Grupul de Comunicare Strategică, Angelica Otlăcan a însemnat …patru rânduri pe un buletin informativ emis ieri dimineață, sub denumirea de „decesul 29”. ”Femeie, 60 ani, jud Arad, internată în secția de boli infecțioase Arad din data de 25.03.2020, apoi transferată în ATI in aceiasi zi. Recolta pentru COVID-19 în data de 25.03.2020, rezultat pozitiv în 26.03.2020. Decedat în 26.03.2020” – spune comunicatul autorităților în ziua în care femeia din Macea fusese deja condusă pe ultimul drum de cei dragi

Înmormântarea a avut loc vineri într-un cerc restrâns. La slujba din capelă  au asistat doar patru persoane, printre care și fiica și ginerele decedatei, iar în drumul spre groapă s-au mai alăturat două. Însuși preotul le-a rugat pe rude să fie cumpătate în aceste vremuri grele, iar acestea s-au conformat, cu toate că nu au avut nicio restrângere legală. 

Bolnavă de 15 ani de diabet și aproape de zece și de plămâni, dar asta și ca urmare a mediului destul de toxic în care a lucrat la Complexul Agro-Industrial Curtici (la creșterea porcinelor), Angelica Otlăcan a început să se simtă rău în urmă cu o săptămână. Luni, a chemat SMURD-ul, iar medicii i-ar fi spus că e o simplă răceală fără simptome de coronavirus. Miercuri, însă, pe 25 martie, starea de sănătate a femeii era atât de rea încât a fost transportată la Spitalul Clinic Județean, unde a fost băgată rapid pe ATI. Joi dimineața, fiica a primit un telefon, prin care i s-a comunicat sec că mama sa a decedat și poate veni să-i ridice corpul neînsuflețit.

Rudele exact asta au făcut, au apelat la o firmă mortuară din Curtici, au transportat-o acasă și a doua zi au înmormânat-o într-un cadru restrâns. Un telefon primit, miercuri, de la un cadru medical de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, acolo unde femeia nu a ajuns, i-a pus, însă, pe gânduri pe cei din familie. Interlocutorul și-a cerut scuze fiindcă greșise numărul, dar fiica a mers pe „fir” și a aflat, tot în urma unui apel telefonic dat (ATENȚIE!) sâmbătă dimineața că mama sa a fost purtătoare a virusului COVID-19. Adică la o zi după ce o înmormântase fără măsurile speciale cerute în astfel de cazuri. 

Până la urmă, la Macea, alerta nu este foarte mare, atâta timp cât rudele au fost mult mai responsabile decât autoritățile și au făcut o slujbă de înmormântare în cadru restrâns, însă e clar că autoritățile au reacționat iresponsabil în acest caz. Au eliberat corpul neînsuflețit al femeii înainte de a primi rezultatul la testarea cu coronavirus, punând în pericol sănătatea unei părți a comunității, care, teoretic putea participa la parastas sau la  înmormântare conform legilor în situația de urgență. Fără a fi aplicate legile dure, restrictive, când vine vorba despre înmormântarea unui bolnav de coronavirus. 

Apoi, Direcția de Sănătate Publică ar fi fost obligată să demareze imediat o anchetă epidemiologică care să-i vizeze în special pe membrii familiei. Responsabili, aceștia s-au autoizolat așteptând să fie și ei testați, în femeia mai intrase în contact și colegi de serviciu, înainte de a fi fost incapabilă să mai lucreze,  sau cu echipajele SMURD care s-au ocupat de ea luni și miercuri. Sunt destule nereguli la mijloc în acest caz, denumit atât de rece ”Decesul 29”, reprezentat de mama, sora, soacra Angelica Otlăcan. Dumnezeu să o ierte!

În altă ordine de idei, în intervenția din cadrul conferinței de presă susținută la Consiliul Județean, Constantin Cătană, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad a declarat că a demarat o anchetă epidemiologică la Macea, fără a specifica ziua în care s-a petrecut acest lucru. 

Recomandările redacției