Avalanşă de gratuităţi şi reduceri pe mijloacele de transport în comun

0
287

După cum deja se ştie, persoanele cu vârsta de peste 70 de ani beneficiază de gratuitate la transportul public local desfășurat cu tramvaiele și autobuzele pe raza localităţii de domiciliu, lucru care se întâmplă şi la Arad. Deasemenea, pensionarii, cu domiciliul sau reședința în municipiul Arad, care au venitul lunar mai mic de 1.200 lei, beneficiază de gratuitate, iar cei cu venitul lunar mai mare de 1.200 lei, beneficiază de reducere cu 50% din prețul abonamentului la transportul public local.
Pensionarilor li se alătură şi alte categorii, după cum urmează: copiii preșcolari, elevii ciclului primar și gimnazial, elevii ciclului liceal și postliceal, cursuri de zi, cu domiciliul sau reședința în municipiul Arad, care frecventează unitățile de învățământ de pe raza municipiului Arad, beneficiază de gratuitate la transportul public local desfășurat cu tramvaiele și autobuzele pe raza municipiului Arad; Studenții din învățământul superior acreditat/autorizat, cursuri de zi beneficiază de reducere cu 50% din prețul abonamentului. Trebuie precizat că toate categoriile de persoane menționate beneficiază de gratuitate, exclusiv în baza legitimației/cardului de călătorie. Facilitățile acordate se aplică tuturor categoriilor de abonamente eliberate de operator. Conform proiectului, sumele necesare pentru acoperirea protecției sociale pentru categoriile de persoane menționate se acoperă din Bugetul Local al Municipiului Arad.Trebuie menţionat că dintre aceste măsuri două sunt prevederi ale legislaţiei naţionale, respectiv gratuitatea pentru persoanele de peste 70 de ani şi pentru copiii sub 5 ani.
Dezbatere inutilă
Încă din 23 ianuarie, Proiectul de hotărâre privind aprobarea măsurilor de protecție socială la transportul public local cu tramvaiele și autobuzele pe raza munici­piului Arad a fost afişat la primărie, iar cei interesaţi puteau depune recomandări, sugestii şi opinii, până în 06 februarie. Cu toate acestea, nimeni nu depus vreo solici­tare, iar la dezbaterea pe această temă, de ieri, au fost prezente doar vreo 20 de persoane, în majoritate membri ai administraţiei. Dealtfel, dezbaterea nu a fost organizată la iniţiativa Primăriei, ci la cererea unui partid politic. Reprezentanţii săi la dezbatere au făcut o singură propunere: vârsta minimă pentru gratuitate pe mijloa­cele de transport să fie redusă de la 70 de ani la 65. Desigur, ştiu şi ei că propunerea lor nu va fi acceptată, dar o asemenea iniţiativă dă bine în preajma campaniei electorale. După cum la fel de bine pică şi pentru administraţia liberală facilităţile acordate cu puţin timp înainte de alegerile europarlamentare. Dar, să nu fim cârcotaşi, bine că sunt.Teoretic, nu prea ai avea ce dezbate la un asemenea proiect, dra practic ar avea loc destule întrebări. De pildă, de ce bătrânii de peste 70 de ani din judeţ, care vin la Arad, nu au gratuitate? În alte ţări, pensionarii au gratuitate oriunde s-ar duce. Desigur, administraţia unui oraş ia măsuri de protecţie socială doar pentru membrii comunităţii, dar, oare, Cosiliului Judeţean nu ar putea să facă acest lucru pentru toţi locuitorii judeţului?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.