„Cine împarte parte-şi face”, spune o vorbă din popor. Din păcate, pentru mulţi directori de instituţii, societăţi sau regii de stat această zicală a devenit un adevărat dicton, pus în aplicare ori de câte ori se iveşte ocazia. Aşa se pare că s-a întâmplat şi la RA Administraţia Zonei Libere Curtici Arad, regie care a cam fost ferită de atenţia opiniei publice în ultimul timp. Cu excepţia unui furt petrecut acolo cu câţiva ani în urmă, prilej cu care presa nu a fost lăsată să intre din motive pe care abia acum încep să le înţeleg şi a unui raport al Curţii de Conturi care a fost prezentat doar pe scurt pe site-ul instituţiei de control, lucrurile păreau că merg ca unse la Zona Liberă. Poate că aşa şi merg, dar nu pentru toată lumea.

Nu cu mult timp în urmă, angajaţii nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi de directoarea generală, Cristina Bibarţ, au început să vorbească în faţa presei, iar Remus Guţu, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a povestit şi el despre păţaniile sale cu directoarea, despre anumite ameninţări şi despre faptul că atât el, cât şi preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Adrian Ţolea, s-au trezit cu prezoanele de la roţile maşinilor de serviciu destrânse. Că există sau nu o legătură de cauzalitate între discuţiile aprinse pe care fostul vicepreşedinte spune că le-a avut cu directoarea şi incidentul cu prezoanele, doar poliţia poate să stabilească. Cert este însă un alt lucru. Ziarul nostru a intrat în posesia raportului Camerei de Conturi Arad întocmit după controlul efectuat la Zona Liberă, raport pe care am început să vi-l prezentăm în paginile ziarului nostru şi pe care, trebuie să vă mărturiresc, l-am citit în seara în care l-am obţinut, din scoarţă în scoarţă, ca pe o carte bună. Şi nu puteam să fac altfel, din moment ce raportul confirma anumite informaţii primite de la angajaţii regiei şi dezvăluia fapte mai puţin cunoscute, legate de deplasările în interes de serviciu a celor două directoare, Cristina Bibarţ, directoarea generală şi Olga Furdea, directoarea economică, în diverse locaţii în care un muritor de rând cu greu poate să ajungă, cu atât mai mult cu cât „excursiile” nu au fost plătite din buzunarele celor două doamne, ci din bugetul Zonei Libere, cu încălcarea unor dispoziţii legale, după cum arată Camera de Conturi Arad. Când spun „excursii”, în loc de deplasări, fac acest lucru din cauză că, potrivit auditorilor, au fost vizitate anumite obiective turistice, pe banii regiei, fără ca eventualii investitori să îşi manifeste interesul faţă de Zona Liberă Curtici-Arad. Mai mult, cei de la Camera de Conturi spuneau că, în urma unor asemenea deplasări, „promovarea intereselor regiei a fost imposibilă”. În aceste condiţii nu putem decât să tragem concluzia că diurnele supradimensionate şi cheltuielile de cazare decontate peste plafonul permis de actele normative în vigoare la acea dată, au mers de fapt pe apa sâmbetei. Iar pe lângă aceste aventuri financiare, au mai fost şi alte nereguli, care ar putea fi trecute la capitolul „aşa nu” într-un eventual manual despre cum se conduce o entitate de stat.

În încheiere nu pot decât să mă întreb dacă membrii Consiliului de Administraţie al RA Administraţia Zonei Libere Arad-Curtici au citit raportul Camerei de Conturi, dacă au citit presa din ultima perioadă şi dacă da, ce măsuri vor lua pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.

Recomandările redacției