Doi inspectori şcolari – dintre care unul este nimeni altul decât adjunctul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Mihai Spânu, iar celălalt este Simona Crîsnic, inspector şcolar pentru dezvoltarea resurselor umane – au fost luaţi pe sus, duminică noaptea, direct din casele lor de către procurori, fiind acuzaţi de trafic de influenţă. S-a folosit şi forţa pentru a sparge uşa.

Pe lângă aceştia, Lavinia Biţ, profesoară de limba şi literatura română a fost, de asemenea, ridicată de procurori. De fapt, aceasta se pare că a fost prinsă prima de către procurori şi, pentru a i se reduce o eventuală pedeapsă cu închisoare, a acceptat să colaboreze cu anchetatorii.

Procurorul Codrin Gavra, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, precizează că cercetările în acest dosar au început în urma unui denunţ, iar SRI a sprijinit această anchetă.

Primii doi sunt acuzaţi de magistraţi că ar fi cerut sume importante de bani – se vorbeşte că suma ar fi de peste zece mii de euro – pentru a influenţa notele elevilor care susţin în aceste zile Bacalaureatul. Magistraţii cunoşteau de mai multă vreme activitatea suspecţilor şi au decis să intervină în noaptea premergătoare desfăşurării primei probe scrise, tocmai pentru ca examenele de bacalaureat să se desfăşoare corect şi fiecare dintre elevi să beneficieze de şanse egale la examen.

Filmul flagrantului (sus)

Mascaţii care au intrat, duminică noaptea, în locuinţa lui Mihai Spânu au flosit berbecul pentru a sparge uşa, considerând că, altfel, suspectul ar putea să distrugă probele care îl incriminau. Acesta a fost prins în flagrant când primea banii. Profesoara Lavinia Biț a fost prinsă cu banii în timp ce îndrepta spre locuința unde Spânu ținea meditații și a ales să colaboreze cu procurorii.

De menţionat că, în timpul descinderilor, inspectorul școlar Simona Crîsnic a tras de timp, încercând să scape de probele care o acuzau, ea fiind prinsă în timp ce se afla la baie cu mai multe bilețele rupte.

Bani negri şi pixuri cu radiere confiscate de la suspecţi

Inspectorul şcolar adjunct Mihai Spânu a fost reţinut pentru 24 de ore, procurorii solicitând pe numele acestuia un mandat de arestare pentru 30 de zile. Celelalte două persoane sunt cercetate în stare de libertate, asupra lor planând bănuiala că ar fi complice la fapta de corupţie. Din informaţiile obţinute de către redactorii noştri, în acest caz de au fost implicaţi şi anchetatori sub acoperire care, în calitate de aşa-zişi părinţi, ar fi oferit inspectorilor şi profesorilor corectori diferite sume de bani pentru ca liceenii să obţină minimum nota 6 la examenul de bacalaureat.

Dintr-o înregistrare făcută de un ofiţer sub acoperire reiese modul în care se negociau notele: „La matematica, pentru ca e miza aşa de mare, pentru nota 6 e 500 de euro. Matematica, 6, e mult, la română se merge cu 450 şi biologie cu 450. Aşa merg inspectorii, eu pe mana lor mă duc, deci eu vă spun, e mult…”, spunea profesoara Lavinia Biţ.

Percheziţiile domiciliare au scos la iveală faptul că suspecţii deţineau liste cu elevi care urmau să fie ajutaţi, dar şi importante sume de bani. Pentru un punct în plus la notă, se zvoneşte că se ofereau 300 de euro. „Tot la ei au fost găsite şi zeci de pixuri cu radiere, care urmau să fie folosite, mai ales la proba de matematică, de către profesorii corectori pentru a şterge răspunsurile greşite şi a trece variantele corecte. S-au mai găsit bileţele conţinând numele persoanelor care urmau a fi avantajate la bac, semnele particulare pe care aceştia trebuiau să le lase pe lucrări pentru a putea fi identificate de corectori. Spre exemplu avem aici nişte sintagme tăiate, la pagina nr. 3- politica internă, tăiat la pagina nr. 3 sau sintagma precipitaţiile, tot aşa, tăiat, la pagina nr. 3. Distinct de aceasta s-au mai ridicat nişte pixuri cu dispozitive de ştergere, mai ales la probele grilă, la matematică, unde e mai uşor de folosit acest dispozitiv de ştergere, un asemea pix era predat corectorului, celălalt era predat la elev, corectorul urma să şteargă răspunsul greşit şi să completeze ulterior răspunsul corect, declara procurorul Codrin Gavra.

Dacă profesorul Mihai Spânu a fost reţinut şi prezentat în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă, celelalte două profesoare vor fi cercetate în stare de libertate.

Anchetatorii spun că cercetările vor fi extinse, deoarece şi alţi profesori ar fi fost implicaţi în această reţea, fiind de fapt intermediarii care le făceau legătura părinţilor cu inspectorii.

Inedit în acest caz este faptul că procurorul a acţionat preventiv, chiar înainte de prima probă a bacalaureatului şi i-a lăsat pe copii să îşi încerce, totuşi, norocul, lăsîndu-i să se prezinte la examen, astfel că audierile în masă vor începe abia după bacalaureat.

ISJ se delimitează de faptele săvârşite şi eliberează din funcţie inspectorul

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad susţin că persoanele cercetate nu sunt implicate în desfăşurarea examenului de bacalaureat şi că instituţia se delimitează de faptele săvârşite.

„I.S.J. Arad se delimitează total de faptele săvârşite de persoanele aflate în cercetare şi vă asigură că organizarea examenului de bacalaureat, în judeţul Arad, respectă legislaţia în vigoare şi metodologia specifică examenului. Persoanele vizate nu sunt implicate în organizarea examenului, nu fac parte din comisia judeţeană de bacalaureat, respectiv din comisiile din centrele de examen/centrele zonale de evaluare. În prezent, organizarea şi desfăşurarea probelor scrise, din cadrul examenului, nu sunt perturbate de cele întâmplate”, se arată într-un comunicat de presă semnat de inspectorul şcolar general, Claudius Mladin.

ISJ Arad a remis, luni, în jurul orei 14,00, un alt comunicat de presă în care face referire la măsurile imediate pe care le-a luat. Astfel, având în vedere situaţia persoanelor cercetate pentru trafic de influenţă, „conducerea ISJ a demarat o anchetă internă, prima măsură, din punct de vedere procesual, fiind eliberarea din funcţie a inspectorului pentru managementul resurselor umane. A fost convocat CA al ISJ Arad, în cadrul căruia se vor face propuneri pentru înlocuirea acestuia”.

În ceea ce priveşte cadrul didactic implicat în anchetă, conducerea ISJ a solicitat echipei manageriale a unităţii şcolare să ia în discuţie în Consiliul profesoral evenimentele în care este implicată profesoara şi să demareze procedurile pentru aplicarea sancţiunilor ce se impun.

Sindicatul cere să fie respectată deontologia profesională

La rândul lor, reprezentanţii Sindicatului Democratic Învățământ Arad au remis un comunicat de presă, prin intermediul căruia se delimitează de asemenea practici. „Biroul Operativ al Sindicatului Democratic Învățământ Arad se delimitează de asemenea practici  reprobabile. Considerăm că se impune realizarea unei anchete corecte care să stabilească adevărul asupra acestor fapte și stabilirea certă a vinovăției, în cazul în care ea există. Colegilor implicați în  examenul de bacalaureat le recomandăm să fie corecți și să respecte deontologia profesională, pentru buna și corecta  desfășurare a acestui examen important pentru toți cei împlicați: elevi, părinți, profesori”, se arată în comunicat.

Ministerul ia măsuri: Spânu a fost eliberat din funcţie

În condiţiile în care inspectorul şcolar general adjunct Mihai Spânu a fost reţinut de procurori, Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, a decis eliberarea acestuia din funcţie. „Inspectorul şcolar general adjunct din Arad, Mihai Spânu, a fost eliberat din funcţie, o decizie în acest sens fiind în competenţa Ministerului Educaţiei”, a declarat ministrul pentru Mediafax.

Pricopie susţine că, în cazul inspectoarei şi a profesoarei suspectate că ar fi primit mită de la elevi, o eventuală decizie administrativă poate fi luată de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

 Salariul anual al lui Spânu se apropia de 25.000 de lei

Conform ultimei declaraţii de avere a lui Mihai Spânu, completată la data de 21 septembrie 2012, când încă deţinea funcţia de inspector şcolar general adjunct la ISJ Arad, acesta are concesionat un teren intravilan, în comuna Tauţ (Sat vacanţă FN), dobândit în 2006, de 211 mp şi deţine un apartament, moştenire, în Micălaca, de 56 de mp, dobândit în anul 2000, dar şi un autoturism Dacia Logan, cumpărat în 2005.

De asemenea, în calitatea sa de consultant de asigurări la o firmă de profil, Mihai Spânu a încasat – în ultimul an fiscal încheiat (deci anterior anului 2012, când a semnat declaraţia de avere) – 8070 de lei. Suspectul de fapte de corupţie a mai încasat aproape 25.000 de lei şi din salariul anual pe care îl primea de la Colegiul Naţional Elena Ghiba Birta şi Colegiul Naţional Vasile Goldiş Arad, în calitate de profesor, repectiv director.

Mihai Spânu are şi două linii de credit la bănci, contractate în 2012, cu termen scadent în 2037, respectiv 2017, de 15000 de euro şi 12000 de lei; tot el a înstrăinat, prin donaţie, în aprilie 2012, un apartament în valoare de 35.000 de euro.

Ultimă oră: Spânu, cercetat sub arest la domiciliu

În urmă cu câteva minute am aflat că  judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus cercetarea fostului inspector general adjunct Mihai Spânu sub arest la domiciliu.

Diana Dărăban, purtător de cuvânt al Tribunalului Arad, confirmă cele declarate de procurorul Codrin Gavra: „Mihai Spânu este arestat la domiciliu pentru 30 de zile sub acuzaţia de trafic de influenţă”.
Dacian Don
Cristi Cotuna

  • ilegal Non Stop spune:

    Medicii din Serviciul Judetean de Medicina Legala Arad , pentru trafic de influenţă şi mită nu au fost luaţi pe sus ?? SRI nu a sprijinit această anchetă ?? WOW …ce tare e parchetul laminat se umfla la profesori .

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției