Examenul de Bacalaureat de anul acesta a intrat în faza probelor considerate ca fiind „grele”, absolvenţii de liceu susţinând ieri proba scrisă la disciplina „Limba şi litera­tura română”. Cum în anii precedenţi, cel puţin de la introducerea supravegherii video a sălilor de examinare,  limba română a provocat adevărate catastrofe, mulţi dintre cei „picaţi” fiind victime ale acestei discipline, era de aşteptat ca şi anul acesta să fie la fel sau măcar ase­mănător. N-a fost totuşi aşa. Afirmaţiile tinerilor liceeni imediat după ieşirea din sălile de examen au fost mai mult decât relevante: a fost un examen destul de uşor, pe care-ar trebui să-l treacă fără pro­bleme orice absolvent de liceu. „Cred că nu orice licean, ci orice român ar trebui să ia examenul acesta. Să ai ca subiect Lucea­fărul lui Eminescu şi să nu-l rezolvi înseamnă că ori n-ai minte deloc, ori nu eşti român, ceea ce nu-i cazul la noi”, a spus cu serio­zitate un licean care tocmai pără­sea liceul în care-şi susţinuse proba.
La un alat liceu, mai mulţi elevi sporovăiau cu dezinvoltură, semn că examenul trecuse cu bine. Când i-am întrebat despre gradul de dificultate al subiectelor, toţi au prins a zâmbi, confirmând prima impresie. „A fost mai uşor decât în anii trecuţi. Putem spune că au fos subiecte «de bun simţ», gândite în conformitate cu programa după care am învăţat. Acum nici foarte uşor n-a fost, fiindcă tot nu treci dacă n-ai pus mâna pe carte”, a spus cu uşoară maliţie o tânără care ne-a mărturisit că vrea să devină studentă în Timişoara.
La un alt centru de examinare am discutat cu doi tineri ieşiţi şi ei din sala de examinare. Păreau mul­ţumiţi şi cu dificultate ai fi putut bănui că n-au luat examenul. Cu francheţe dezarmantă, au spus că nu bacalaureatul este problema care-i preocupă, ci viitorul pe care nu şi-l văd deloc bine. „Este o regu­lă, că dacă rezolvi două subiecte din trei, ai 7, deci nu examenul a fost o problemă. În comparaţie cu anii trecuţi, a fost un fel de mică distracţie sub supraveghere atentă. Eu cred că voi lua binişor peste 7, dar nu ştiu ce voi face după examen. Bacalaureatul nu mai valorează nimic, facultatea valorează tot cât bacalaureatul, aşa că nu ştiu ce-o să fac”, a spus unul dintre ei. Mai destins şi cu un deosebit simţ al umorului, colegul (prietenul?!?),  l-a completat imediat: „Eu cred c-o să iau o notă între 7 şi 10, însă cu bacalaureat sau fără, cu fa­cultate sau fără, seminţele de dovleac şi de floare au acelaşi gust, aşa că ori ne-apucăm să vindem seminţe, ori intrăm în politică şi ne-am scos!”, a spus acesta parcă dintr-o suflare, apoi au plecat amândoi grăbiţi, de parcă s-ar fi speriat de ceva nedesluşit.
Indiferent de aşteptările tinerilor absolvenţi, ale dascălilor sau ale noastre, bacalaureatul de anul acesta merge-nainte; azi are loc proba scri­să la limba maternă, mâi­ne va fi rândul probei obligatorii a profilului absolvit, iar joi va fi proba la alegere, în funcţie de profil şi de specializare.
Rezultatele se vor afişa duminică, 7 iulie, până la orele 12,00, de la această oră şi până la 16,00 putându-se depune contestaţii la rezultatele obţinute. Rezolvarea contestaţiilor şi afişarea rezultate­lor definitive sunt programate pentru joi, 11 iulie.

Recomandările redacției