Pentru un tehnician pasionat, meticulos, pentru care fotbalul e un stil de viață pauza forțată cauzată de epidemia de coronavirus e în sine o provocare. Laszlo Balint a lăsat-o pe UTA pe primul loc, la 11 puncte distanță de locurile 2-3, fără a știi exact dacă sau când va intra din nou în vestiar pentru a termina ceea ce a început în vara anului trecut. E clar că obiectivul „Bătrânei Doamne” a devenit promovarea în elită, doar că în acest moment e greu de anticipat ce se va întâmpla în sport în viitorul apropiat.
Aflat acasă, la Brașov, în sânul familiei „principalul” arădenilor a găsit timp să-și aștearnă gândurile pe „Pipeta Fotbalului”, blog întreținut și de alte persoane din fenomen. Balint a vorbit despre amânarea cu un a „europenelor”, cu concluzia optimistă: „Fotbalul se va ridica din pat…”, pentru ca mai apoi să ajungă și la întrecerea internă, ce-l privește și-l preocupă în aceeași măsură.
„Nu au trecut multe zile de la decizia de suspendare a competițiilor fotbalistice din România, dar, de atunci, au fost multe discuții legate de modalitatea de încheiere a actualului sezon, în care trebuie să primeze, obligatoriu, meritul sportiv. S-au luat în calcul multe variante, toate cu un anumit suport logic, însă e clar că totul se va decide în funcție de evoluția epidemiei din țara noastră. Din acest punct de vedere, lucrurile nu sunt deloc încurajatoare, specialiștii afirmând că vârful epidemiei va fi undeva către finalul lunii aprilie, acest aspect fiind influențat, în mare măsură, de valurile de cetățeni repatriați din țările occidentale, multe dintre ele considerate ca fiind zone roșii ale epidemiei. În acest context, probabil starea de urgență va fi prelungită cu încă 30 de zile, situație care ar împiedica echipele să se antreneze și ar amâna o eventuală decizie legată de reluarea (sau nu…) a actualului sezon. Indiferent de varianta aleasă, vom intra din nou în normalitate, și ne vom putea bucura de atmosfera unică de pe stadioane!
Cred că nimeni nu își dorește să treacă printr-o asemenea perioadă, în care, pe lângă pericolul provocat de epidemie, trebuie să facem planuri din mers, să ne reconfigurăm prioritățile și să ne men­ținem tonusul la un nivel care să ne permită o reintrare facilă în normalitate. Putem vorbi de așa ceva la un fotbalist profesionist? Este o situație atipică, ce presupune soluții atipice. Cu siguranță, cei care vor reuși să rămână conectați la meseria lor se vor readapta mult mai ușor la ritmul normal al vieții de fotbalist profesionist. Antrenorii vor da un examen important după această perioadă de pauză forțată, mai ales cei care au de dat lupte importante pentru atingerea obiectivului clubului. Iar suporterii vor înțe­lege, probabil, că mai presus de forma sportivă a jucătorilor este faptul că mingea se rostogolește în iarbă!
Să ne auzim cu bine, sănătoși, și să ne revedem acolo unde ne este cel mai drag. Pe stadioane!!!”, scrie, printre altele, Laszlo Balint.
Starea de urgență în România ar trebui să expire pe 16 aprilie, însă toate semnalele converg spre prelungirea ei cu alte 30 de zile. În aceste condiții, e foarte greu de prevăzut cum se va termina această stagiune. Dacă echipele se vor întoarce, totuși, la antrenamente de la 16 mai, e clar că doar varianta play-off/play-out gândită de „Grupul de Lucru” al Federației va rămâne în picioare. Sunt și detalii organizatorice ce nu le convin arădenilor, dar să ajungem până acolo.

Recomandările redacției