Banca Mondială a aprobat o finanţare de 50 de milioane de euro pentru Proiectul de Consolidare a Managementului Riscurilor de Dezastre, care va îmbunătăţi rezilienţa infrastructurii de urgenţă şi răspuns la dezastre din clădirile de pompieri şi urgenţe, anunţă un comunicat transmis de instituţie.
„Acest împrumut va contribui la îmbunătăţirea rezilienţei infrastructurii de urgenţă şi răspuns la dezastre şi va spori capacităţile instituţionale pentru planificarea investiţiilor vizând reducerea riscurilor la dezastre şi adaptarea la schimbările climatice. Proiectul investiţional aprobat va completa eforturile de dezvoltare a politicilor publice privind capacitatea de răspuns a României în faţa dezastrelor naturale, susţinute prin intermediul unui împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre”, precizează Banca Mondială, conform Mediafax.
De asemenea, proiectul va urma să sprijine activităţi de comunicare şi sensibilizare privind riscurile de dezastre şi schimbări climatice, oferind suport pentru planificarea investiţiilor în scopul reducerii riscurilor de dezastre pe termen lung.
Potrivit Băncii Mondiale, România se confruntă cu unele dintre cele mai mari riscuri seismice din Uniunea Europeană, cu multe vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri deteriorate în urma cutremurelor produse în ultimele două secole. „Peste 75% din populaţia ţării, inclusiv 65% din populaţia urbană, locuieşte în zone expuse pericolelor seismice. Mai mult decât atât, 45% din toate serviciile critice de transport, ener­gie, apă şi comunicaţii, precum şi 70-80% din PIB-ul României se află localizate în zone expuse riscului seismic. În 2006, de exemplu, au fost înregistrate
inundaţii extreme care au cau­zat pagube economice în va­loare de 1% din PIB”, anunţă Banca Mondială.
Banca Mondială are birou în România din 1991, iar de atunci a furnizat finanţare în valoare totală de peste 13,6 miliarde de dolari, reprezentând împrumuturi, garanţii şi granturi în toate sectoarele de activitate ale economiei româneşti.

Recomandările redacției