Bani pentru cercetări arheologice şi studii tehnice, în vederea reabilitării cetăţilor Şoimoş şi Şiria

0
157

Fonduri consistente din bugetul Consiliului Jude­țean au fost alocate pentru realizarea studiilor ne­cesa­re în vederea accesării fondurilor europene pentru rea­bilitarea cetă­ţilor ­Şoi­­moş şi Şiria. Lucrările finanţate vor pre­supune studii complexe – topografice, cadastrale, geotehnice, inclusiv intervenţii de natură arheologică, fără care nu se poate realiza nici o investiţie la aceste cetăţi.
„Investiţiile în cele două Cetăţi, preluate de Consiliul Judeţean, au fost încă de anul trecut incluse în buget. Pentru obţinerea finanţării din fonduri europene sunt necesari mai mulţi paşi. Anunţul de intenţie a fost publicat în luna decembrie. Banii alocaţi acum nu includ doar stu­diile de fezabilitate şi proiectul tehnic, ci şi cer­cetarea arheologică preventivă, ridicările topo, cadastru şi studiu geo­tehnic. Cele două cetăţi se află în stadiul de procedură tehnică, licitaţie, iar ofertele se vor des­chide în 23 martie. Trebuie să ţinem cont că sunt puţini specialişti în ţară care pot efectua asemenea intervenţii de natură arheologică, mai ales că şi natura reliefului este una destul de dificilă”, susține arh. Dana Popescu, director executiv adjunct la Direcţia de Investiţii a Consiliului Jude­­ţean Arad.
Din fonduri europene vrea Consiliul Județean să reabiliteze cele două ce­tăţi, Şoimoş şi Şiria, pentru a fi incluse în patrimoniul istoric al judeţului Arad, cât şi în circuitul turistic, ca obiective atractive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.