Bani pentru investiții: bugetul județului – aproape dublu față de anul trecut

0
146

Așa cum menționam într-un număr trecut al ziarului nostru, la momentul afișării la transparență a proiectului de buget, bugetul județului este cu mult mai mare decât anul trecut. Ba mai mult, este mult mai mare decât anii trecuți. Dacă în proiectul pe 2018, bugetul s-a ridicat la peste 224.000.000 de lei, anul acesta este aproape dublu. Bugetul general de venituri și cheltuieli pe 2019 este de 414.442.000 de lei.

Din acest buget, cheltuielile de capital sunt în valoare totală de 170.697 mii lei, sumă care  va fi alocată din excedentul bugetar al anilor precedenţi. Aceste cheltuieli cuprind lucrările și investițiile proprii și ale unităților subordonate Județului Arad finanțate integral din bugetul local. „Una peste alta, după trei ani, este prima dată când putem spune că avem și noi un buget în care sunt bani pentru investiții“, a spus președintele CJ Arad, Iustin Cionca.

Bugetul a fost aprobat la începutul acestei săptămâni, în CJA existând  majoritate.

,,Bugetul pe anul 2019 al Consiliului Județean Arad este un buget orientat spre investiții și spre dezvoltare. Alocăm 59% din buget pentru investiții, respectiv pentru lucrări la drumurile județene, la Spitalul Județean, conservarea și promovarea patrimoniului cultural arădean, protecția împotriva dezastrelor, îmbunătățirea serviciilor către populație, asistență socială, turism. Rămânem consecvenți strategiei pe care ne-am asumat-o la începerea mandatului, de a moderniza și reabilita sute de kilometri de drum județean, de a face cele mai mari investiții în sistemul de sănătate publică din ultimii 40 de ani, de a ne aduce contribuția ca Aradul să fie un loc unde se vine, nu de unde se pleacă. Faptul că alocăm sume atât de mari pentru investiții demonstrează că se lucrează mult și bine în CJA“, a conchis Iustin Cionca.

Precizări

„Cofinanțăm 10 proiecte majore proprii cu finanțare europeană și patru proiecte din fonduri europene pentru instituțiile subordonate. Asta înseamnă că Aradul nu așteaptă bunăvoința Guvernului de la București care s-a obișnuit să folosească județul nostru ca pe o pușculiță din care scoate bani, a spus președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca.

Acesta a mai făcut precizări ce au vizat felul în care a fost gândit bugetul de stat anul acesta, după care s-au conturat și bugetele de județe.

„Anul acesta, după cum se știe Guvernul a gândit un alt buget. Au lăsat într-adevăr la bugetele locale, sută la sută din impozitul pe venit. Dar, practic, toată asistența socială care până acum era finanțată de către statul român – aproape 90 la sută din banii care veneau pentru persoanele cu handicap și însoțitori, pentru copiii instituționalizați, pentru vârstnicii din centre – vor trebui acoperiți din acest surplus din impozitul pe venit“, a precizat Iustin Cionca.

Șeful CJA a mai subliniat că, administrația județeană este printre cele mai eficiente din țară, la accesarea de fonduri europene: „Vreau să fie foarte clar. Nu am pierdut nici un proiect pe fonduri europene pe care ne-am propus să îl câștigăm. Sunt proiectele Aradului și ale arădenilor, pentru care eu pretind solidaritate din partea parlamentarilor și a consilierilor județeni”.

Investiții din excedent bugetar

Astfel, Consiliul Județean Arad,  din activitatea proprie,  a alocat suma de 37.006 mii lei, pentru cheltuieli de capital pentru mai multe investiții. Vorbim de investiții și dotări ce vor fi realizate din excedentul bugetar al anilor precedenți. Practic, CJA își permite să folosească din excedent, având un buget generos pe anul acesta.

Pentru studii și documentații, în vederea construirii noului Spital Matern, CJA  prevăzut 1,68 milioane de lei, dar au mai fost alocați bani și pentru alte secții.

S-a prevăzut o sumă de peste 6,43 de milioane de lei pentru noul Spital de Oncologie. De reamint că, fondurile pentru acesta sunt obținute prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.  Pentru aparatură medicală în leasing au mai fost prevăzuți aproape 900.000 de lei.

În cifre, câteva investiții din excedent:

Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș – 11.174 mii lei;

Achiziţionare imobil clădire în vederea dezvoltării şi valorificării patrimoniului muzeal al Complexului Muzeal Arad care se va înregistra în patrimoniul public al Județului Arad cu suma de 1.440 mii lei;

– Servicii de proiectare şi întocmirea  documentațiilor tehnico-economice pentru obiectivul de investiţii ,,Reabilitarea Secției de Psihiatrie, str. O. Goga , nr.15-17 Arad, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – 300 mii lei;

Servicii în vederea întocmirii documentației tehnico – economice Proiect Tehnic necesară realizării investiției Reparatii capitale Palat Cultural – Muzeul Judetean Arad – 159 mii lei;

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.