Băsescu, despre românii din Siria: Este în pregătire repatrierea a 19 cetăţeni

0
157

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat marţi că poziţia României în cazul Siria este una prudentă şi pentru faptul că pe teritoriul sirian se află un număr mare de cetăţeni români, punctând că în acest moment este în pregătire repatrierea a 19 cetăţeni români.

„Şi astăzi au fost circa 20 de solicitări de operaţiuni consulare la ambasada noastră de la Damasc. Vă pot spune că până şi duminică au fost 18 solicitări de asistenţă consulară. În acest moment este în pregătire repatrierea a 19 cetăţeni români. Deci, avem o problemă legată de prezenţa cetăţenilor români din familii mixte în mod deosebit şi copiii lor pe teritoriul Siriei, iar populaţia deţinătoare de paşaport românesc pe teritoriul Siriei nu este grupată. Sunt răspândiţi în tot teritoriul. Avem nevoie să-i putem ajuta, atâta timp cât în mod rezonabil îi putem ajuta”, a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni, în contextul în care a reiterat că poziţia României în cazul Siria este referitoare la o atitudine prudentă.

El a mai punctat faptul că poziţia moderată a României derivă şi din faptul că există un număr mare de cetăţeni români pe teritoriul sirian care, deşi au primit recomandare de la Ministerul de Externe să părăsească Siria, nu fac acest lucru.

„Probabil, când va începe ceva, atunci vor suna direct la televiziuni că nu-i ajută statul român, iar acum stăm acolo să-i ajutăm. Vor suna pe la toate televiziunile, cum sunt ei abandonaţi de statul român care, dacă începe vreun conflict internaţional în Siria, va fi obligat să îşi protejeze oamenii de la ambasadă şi să-i realoce în altă parte. Deci, este stilul pe care mulţi români îl au – nu fac ce trebuie atunci când statul român le face o recomandare şi dacă se va înrăutăţi situaţia, cu certitudine când nu vor găsi pe cineva la ambasadă vor suna la televiziuni, iar dvs veţi arăta ‘cum statul român îşi batjocoreşte cetăţenii'”, a adăugat Băsescu.

 

 

(A – autor: Mirela Bărbulescu, editor: Mihai Simionescu)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.