Săptămâna trecută, mai precis vinerea trecută, la Bata a avut loc o întâlnire aparte găzduită de Sala mare a Primăriei. Întâlnirea a fost una de lucru și la ea au participat reprezentanți ai Grupului de Acțiune Locală (GAL) „Miniș Măderat“, primarul comunei Bata – Ion Micurescu, viceprimarul Ladislau Heleport precum și peste 20 de agricultori din întreaga comună. GAL-ul cuprinde comunele de pe Valea Mureșului – de pe ambele maluri, până la Birchiș, res­pectiv Săvârșin – mai puțin Petriș.
Proiecte bune, depuse prin GAL

După cum ne preciza viceprimarul comunei Bata, Ladislau Heleport „scopul întâlnirii a fost în primul rând acela de a se stabili o strategie comună de dezvoltare în zona cuprinsă de acest GAL prin stabilirea realităților din teren. De asemenea s-a dorit o mai bună informare a agricultorilor din zonă vizavi de posibilitatea de a accesa – cu succes – fonduri europene nerambursabile prin depunerea de proiecte bune, realiste și… eligibile care să fie depuse prin GAL“.
Benefic a fost aspectul că au fost prezenți numeroși agricultori bătani – și mai tineri și mai în vârstă – semn că lumea satelor e din ce în ce mai interesată de posibilitatea accesării cu succes a fondurilor europene nerambursabile.
Subiectele atinse și pentru care s-a încercat acordarea unei consultanțe… primare au fost le­gate de domenii precum: cultura plantelor, zootehnie – cu ramuri precum apicultura ori creș­terea păsărilor prietene cu apa: gâște, rațe dar și agroturismul – prin înființarea de noi pensiuni.
Propunerile participanților au fost discutate și analizate și din punctul de vedere al inițiatorilor de proiecte dar și a celor ce analizează eligibilitatea acestor proiecte.
Încă o întâlnire, pentru strategie
Astăzi, 10 februarie este programată o altă întâlnire, la Conop, cu reprezentanți GAL și cu res­ponsabilii tuturor comunelor de pe ambele maluri ale Mureșului. Tematica acesteia este stabilirea unei strategii de acțiune pentru… toată zona Văii Mureșului, pentru următorii cinci ani – adică până în 2020. Se dorește o inițiere a unei strategii reale, bazată strict pe realitățile din teren ale zonei și cu soluții viabile care să genereze venituri reale dar și să creeze posibilitatea înființării de noi locuri de muncă.
După această a doua întâlnire se intenționează aducerea unor consultanți și a unor proiectanți din cadrul GAL pentru a se iniția în fapt această schiță de strategie și pentru ca aceștia să vadă nemijlocit, în teren, de la ce realități se pornește.
Scopul acestor zbateri, a acestori întâlniri, este „realizarea de către agricultorii din zonă a unor proiecte reale, eligibile și care să le fie cu adevărat utile în dezvoltarea lor și a zonei în care trăiesc“ – a precizat viceprimarul din Bata.
(F.B.)

Recomandările redacției